Itt vannak Budapest jegesemberei
A koktélkészítés is egy művészet, de csak akkor mondhatjuk azt, hogy a koktélkészítő művészi szintre, magasságokba emelte a koktélkészítést, ha az apró részletekre is odafigyel. Márpedig a minőségi jég, kulcsfontosságú összetevője a jó koktél készítésének. A jégnek kitüntetett szerepe van abban, hogy milyen állapotban kerül az adott ital, a vendég elé. Hiszen az italhoz adott jégkocka meghatározza az adott ital állagát, hőmérsékletét és kinézetét is.
Manapság nagyon sok helyen készítenek úgynevezett kézműves koktélokat. Ezzel együtt, a jéggel kapcsolatban is felébredt a vágy, a minőségi iránt, hiszen a bárokban, a szállodákban és az éttermekben többféle jeget, azaz zúzott, formára vágott, száraz jeget is használnak. De azt, hogy milyet, nagyon is meghatározza az adott ital ízét, így a minőségét is. Fontos, hogy a jég tiszta legyen és csak lassan, szinte észrevétlenül olvadjon el a koktélos pohárban. Ettől lesz olyan kifogástalan.
A minőség, mindenek felett
Ez a jelző, azaz a minőség, az ArtifICER, azaz Galambos Ádám és Galambos Máté számára is rendkívül fontos. A kézműves jéggyártás vállalkozás ötlete úgy indult, hogy egy videó megtekintése után elhatározták, belekóstolnak a jégkészítésbe. Az elhatározást hamarosan tett is követte, amikor 2018-ban, külföldről hazatértek egy jégkészítő géppel, egy tömbfagyasztóval. Eleinte a garázsukban tevékenykedtek kitartóan, majd 2019 nyarán saját vállalkozásba kezdtek, mégpedig Budapest 11. kerületében.
Egyedi jégkocka
A Galambos fivérek szállodáknak, éttermeknek és bároknak szállít jeget, miután a hatalmas jégtömbből, kisebb hasábokat és kockákat vágnak láncfűrész segítségével. A sima kockajég és a zúzott jég gyártásában egy japán jéggép van a segítségükre, ami folyamatosan gyártja a jeget, így nekik már csak csomagolni és szállítani kell azt.
A Galambos fivérek célja között szerepel a terjeszkedés, egyelőre azonban csak Budapesten szeretnék megismertetni a vendéglátóegységekkel a kézműves jeget, de a Hoshizaki – jég által képviselt minőséget is szeretnék minél szélesebb körben megismertetni az emberekkel, illetve a kapacitásbővítés is a jövőbeni tervek között szerepel még.
Munkakedvük töretlen, hiszen nem csak a jégtömböt vágják szét ketten, hanem a többi munkafolyamatot is együtt végzik, sőt, a hét minden napján vállalnak kiszállítást. Jelenleg még csak a fővárosban, de már eljátszottak a gondolattal, hogy más hazai városban is terjeszkednek, és még a külföldi piacbővítés is szerepel az álmaik között. Az elhivatottságuk, az általuk elhangzott mondatból is érződik: „Mi minden termékünket olyan figyelemmel és alázattal készítjük, mintha a saját barátainkat, szeretteinket látnánk vendégül.”