FRISSS!!!
Home / Élet+Stílus / Életmód / A pörköléstől a kapszuláig

A pörköléstől a kapszuláig

Hosszú utat tesz meg és számos folyamaton megy keresztül az ültetvényeken leszüretelt és leszállított nyerskávé, amíg a Nespresso kapszulákba zárva eljut a háztartásokba, majd a csészékbe. Most ezzel a folyamattal ismerkedhetünk meg.  

A pörkölés előtt a kávébabok zöldek, kemények és nehezen törhetők. Füves, növényi aromájuk van, amely nem is emlékeztet arra az ízre, amit kávéként megszoktunk. A pörkölés során hő hatására a bab kitágul, morzsolható lesz és elnyeri azt az aromáját, amiről már az általunk is ismert kávé jut az eszünkbe. Megváltozik a nyerskávé színe is. A zöld színű kávészem először sárga, majd barna, végül fekete lesz, aromája és mérete is átalakul. Bár a pörkölés nem befolyásolja jelentősen a koffeintartalmat, a kávészemek jelentősen megváltoznak a folyamat során. A kávé ekkor nyeri el a végső savasságát, keserűségét és aromáját. 

És hogy ki dönt mindenről? Hát a pörkölőmester, aki a biokémia és a fermentációs technikák tudója, és aki tisztában van azzal, hogy milyen hőfokon és mennyi idő alatt érheti el a kívánt végeredményt. Amikor felforrósítja a zöld színű kávébabokat, a víz légneművé válik és megpróbál a széndioxiddal és más anyagokkal együtt kiszökni. Ennek hatására a kávébab növekedésnek indul. A bab fényes, csillogó külsejét azok az olajok adják, amelyek a belsejéből jutnak a felszínére. Amikor ezek találkoznak a levegő oxigénmolekuláival, a kávé veszíteni kezd a frissességéből. 

A kávépörkölés valódi művészet, hiszen a rossz pörkölés még a legjobb kávét is tönkreteheti. Két különböző pörkölési eljárás ugyanannak a kávénak teljesen más ízt kölcsönözhet. Számos módszer létezik, amelyek hossza a kávé mennyiségétől függően 6-tól akár 20 percig is eltarthat. 

A pörkölőmester felügyeli a teljes folyamatot, mintákat vesz a kávébabokból és átállítja a hőmérsékletet, amennyiben szükséges. Amikor elkészült, kinyitja a pörkölő fedelét és a kávészemek a hűtőtálcára gördülnek, ahol addig forognak, amíg a léghűtéses rendszer működésének hatására el nem érik a szobahőmérsékletet. 

De mi zajlik a pörkölő belsejében? 

A leginkább észrevehető a szín, a méret és az aroma változása, ugyanakkor jelentős átalakulások zajlanak a kávébab belsejében is, amelyeknek meghatározó jelentőségük van abból a szempontból, hogy mi kerül a csészébe a folyamat végén. Szinte végtelen mennyiségű pörkölési mód létezik, amelynek során a keserűség, a savasság, az ízek és az aromák előjönnek. 

A képzett pörkölőmester pontosan tudja, hogyan kell ezekkel úgy bánni, hogy az óhajtott ízvilág szülessen meg. A koffeinmennyiség változása elhanyagolható a pörkölés során.

Bármely kávé pörkölési foka a pörkölési idő és a hőmérséklet együtthatója. Például sötét pörköléshez rövid idő alatt nagy hő kell, vagy éppen alacsonyabb hő és rengeteg idő. Bár a kávészemek kívülről egyformának látszanak, de ami a csészébe kerül, az nagyon is különböző.

Mivel mindenki más erősségű, savasságú kávét szeret, ezért az új Ispirazione Italiana kávék esetében a Nespresso feltüntette, hogy milyen pörkölésből származnak a kapszulákban rejlő kávékülönlegességek. Kétféle piktogramos jelölést használnak, amellyel a pörkölés idejét és erősségét is jelzik.

A Nespresso kapszulák élete a svájci Romontban felállított Termékfejlesztési Központban kezdődik. A pörkölőmesterek itt alkotják meg receptjeiket, amelyek alapján különböző ízű és erősségű kávékkal töltik majd meg a gyártás során a kapszulákat. Ennél a fázisnál kézműves módon zajlik a tesztelés, kisebb adagok és pörkölők segítségével tökéletesítik az eredményt, hogy utána elkezdődhessen a sorozatgyártás. 

A keverés során két különböző fajta kávéból lesz egy: a Nespresso által fejlesztett kávék többsége a különböző tulajdonságú fajták egyensúlyából születik meg. A keverés technikái, amelyeket a Nespresso alkalmaz: a zöld kávékeverés és az osztó pörkölés. A zöld kávékeverés esetében a különböző zöld szemeket összeöntik a pörkölés előtt, míg az osztó pörkölésnél külön-külön pörkölik az egyes kávétípusokat.


Világos, közepes és sötét pörkölésű kávék

A világos pörkölésű szemek színe világosbarna és nem érezhető olaj a felszínükön. Savasabbak és finom, virágszerű aroma jellemző rájuk, amely a bab eredeti ízét idézi. 

A közepes pörkölésű szemek középbarnák és akadhat már némi olaj a felületükön. Aromájuk, ízük és savasságuk kiegyensúlyozottabb.

A sötét pörkölésű szemek sötétbarnák, néha már-már feketék. A kávé eredeti ízét háttérbe szorítja a pörkölési eljárás, és kesernyés, füstös, pörkölt aroma jellemző rá.

Ajánlott cikk

Új LEGO MINDSTORMS Robot feltaláló készlet

az építők életre kelthetnek bármit, amit csak el tudnak képzelni Az építők összerakhatnak és beprogramozhatnak …

Vélemény, hozzászólás?

%d blogger ezt szereti:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function WP_Optimize() in /nfsmnt/hosting2_1/e/a/eacdd50c-5ef9-487f-859e-ff7c9ae1cde7/bdpst24.hu/web/wp-content/plugins/wp-optimize/cache/file-based-page-cache-functions.php:165 Stack trace: #0 [internal function]: wpo_cache('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /nfsmnt/hosting2_1/e/a/eacdd50c-5ef9-487f-859e-ff7c9ae1cde7/bdpst24.hu/web/wp-includes/functions.php(4609): ob_end_flush() #2 /nfsmnt/hosting2_1/e/a/eacdd50c-5ef9-487f-859e-ff7c9ae1cde7/bdpst24.hu/web/wp-includes/class-wp-hook.php(287): wp_ob_end_flush_all('') #3 /nfsmnt/hosting2_1/e/a/eacdd50c-5ef9-487f-859e-ff7c9ae1cde7/bdpst24.hu/web/wp-includes/class-wp-hook.php(311): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /nfsmnt/hosting2_1/e/a/eacdd50c-5ef9-487f-859e-ff7c9ae1cde7/bdpst24.hu/web/wp-includes/plugin.php(478): WP_Hook->do_action(Array) #5 /nfsmnt/hosting2_1/e/a/eacdd50c-5ef9-487f-859e-ff7c9ae1cde7/bdpst24.hu/web/wp-includes/load.php(960): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /nfsmnt/hosting2_1/e/a/eacdd50c-5ef9-487f-859e-ff7c9ae1cde7/bdpst24.hu/web/wp-content/plugins/wp-optimize/cache/file-based-page-cache-functions.php on line 165