FRISSS!!!
Home / Szórakozás / Gasztro / A kávé útja Közép-Amerikától Józsefvárosig

A kávé útja Közép-Amerikától Józsefvárosig

Nyit az első Daisuke Café&Beans specialty kávézó

Rendkívül széles specialty kávé kínálattal nyit hamarosan Józsefvárosban Budapest legújabb kávézója, ahol 11 fajta közép-amerikai specialty kávét kóstolhatunk. A választék mellett a kávézó különlegessége még, hogy közvetlenül a farmerektől, El Salvadorból és Nicaraguából vásárolja a világ legjobb minőségű kávéit, közvetítők bevonása nélkül. Ez a fajta direkt-kereskedelem a névadó, Daisuke Tanaka kávémester missziója is egyben, egy valóban méltányos rendszer fenntartásáért.

A hazai kávézókra nem jellemzően, különlegesen nagy specialty kávé kínálattal várják a Daisuke Café&Beans-be betérőket, november elejétől. 5 közép-amerikai kávéfarmertől, összesen 11 kávéfajta lesz a menün. Számos kávé-variáns, – mint a Caturra, a Bourbon, a Pacamara, vagy a Maracaturra – fellelhető a kínálatban, ugyanakkor egy közös: mindegyik eléri a 86.5 – 89.5 cupping score-t a Cup of Excellence minősítő versenyeken, a kávék elit ligájába helyezve ezeket a termékeket.

Nemcsak a minőség, a felvásárlás módja és a mögötte meghúzódó elgondolás is egyedi. Közvetlenül, az el salvadori és nicaraguai kávéfarmerektől vásárolják a specialty kávékat, a kávé teljes életútjára fókuszálva, a megszokottnál magasabb árat fizetve a farmereknek.

A magasabb árnak és a közvetlen kereskedelemnek köszönhetően a termelő közép-amerikai farmerek képesek nemcsak fenntartani családjukat, de fejleszthetik közösségüket, infrastruktúrájukat és ezáltal a kávé minőségét is. Vallja ezt Daisuke Tanaka kávémester is, aki hisz a kétkezi munka valódi értékében és a folyamat, valamint a minőség állandó fenntarthatóságában, olyannyira, hogy minden szüret idején személyesen választja ki a legjobb kávékat a farmerektől.

A legjobb kávéélmény szerves része maga a pörkölés is. Ebben is egyedi a most nyíló kávézó: a világ egyik legjobb pörkölőjén, egy Loring Falcon S15 típusú gépen végzik a teljes Daisuke kávé-család pörkölési folyamatát, maximálisan figyelve a minőségbiztosítási kritériumokra.

A specialty kávék világában még kevésbé jártas koffein-rajongókat is szívesen látják a kávézóban, sőt a tulajdonosok arra ösztönzik a betérőket, hogy ne csak fogyasszanak, de bátran kérdezzenek is a kávé jellemzőiről, eredetéről. A kezdeti időszakban Rin Nakamura, japán elit barista készíti a legfinomabb kávékat, valamint ő oktatja majd a Daisuke Beans&Café hazai baristáit a hibátlan minőségű specialty kávé elkészítésére.

Az unikális specialty kávé kínálat mellett a koffeinre vágyókat vegetáriánus fogások és házi készítésű sütemények várják. A Daisuke Café&Beans november elején nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a 1082 Budapest, Leonardo da Vinci utca 41. szám alatt.

Specialty kávé

A specialty kávé különleges, egy terroirról származó, gondosan válogatott, kézzel szüretelt, garantált minőségű kávét takar, értékelése hasonló a boréhoz. Az elnevezést azokra a kávékra használhatjuk, amelyek az SCA (Specialty Coffee Association) komoly minőségi értékelésén keresztül mennek és egy 100 pontos minősítési skálán legalább 80 pontot érnek el. Ez a verseny a Cup of Excellence, a kávék olimpiája, ahol évről-évre több száz kávéfajta közül választják ki kóstolás útján a világszinten is kimagasló minőségű fajtákat. A Daisuke Mission által forgalmazott közép-amerikai kávék a specialty kávé kategórián belül a micro-lot, azaz a dűlőszelektált típusba tartoznak, amely kevesebb, mint 1 %-a az összes termelt kávéfajtának. Ez a kávék csúcsa. Ezeket a kávéfajtákat 1100- 1800 méter magasan fekvő, kis termőfelületen, különleges odafigyeléssel szedik le és gyűjtik össze, gépek bevonása nélkül. Minőségben és ízben is eltérnek a hagyományos kávéktól, gyümölcsös, édeskés aromával bírnak.

Daisuke Tanaka – a Daisuke Mission névadója

Daisuke japán kávémester kávé iránti szeretete a Cup of Excellence kávéminősítő verseny nemzetközi zsűri tagjaként kezdődött, ahol magával ragadta a specialty kávé rendkívüli ízvilága. A kávémester megtalálta a módját, hogy fenntartható kapcsolatot építsen ki a világ egyik legjobb kávéját termelő farmerekkel, és Európába is elhozza ezt az élményt. A kóstolás és a pörkölés szakértőjeként a legjobb minőséget nyújtja ügyfeleinek több mint egy évtizede. Daisuke mester két kávézót is üzemeltet Shunanban, Japánban, ahol pörkölik, főzik és árulják is a legfinomabb kávékat.

Fernando Lima – közép-amerikai kávéfarmer

Fernando Lima negyedik generációs kávéfarmer El Salvadorból. Nagyapja volt az, aki először elindította a kávétermesztést a közép-amerikai országban, 1865-ben, El Salvador elnökeként. Fernando rekord díjnyertes kávémester El Salvadorban; 32x-es Cup of Excellence győztes, amely a legmagasabb rangú kávéminősítő verseny a világon. Termőföldjei a Santa Ana régióban találhatóak, a legjobb termés közvetlenül a Santa Ana vulkán talajából származik. Fernando olyan kávévariánsokat termeszt, mint a Bourbon, Pacamara, Caturra, Catuai vagy Geisha.

A küldetésről és a Daisuke kávékról további részletek a www.daisukemission.org weboldalon olvashatók.

  • Daisuke Mission teljes film ITT

  • Fotók a forgatásról és a filmből ITT

A Daisuke Mission social media csatornái:

Ajánlott cikk

Szurkolás és belvárosi piknik több mint 10 ezer négyzetméteren

Megnyílt az UEFA hivatalos budapesti szurkolói zónája a Városligeti Műjégpályán A 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság első …

Vélemény, hozzászólás?

%d bloggers like this:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás