FRISSS!!!
Home / Szórakozás / Gasztro / Mautner Zsófi elárulja kedvenc koreai receptjeit 

Mautner Zsófi elárulja kedvenc koreai receptjeit 

Mautner Zsófi életében az utazás és az ételek szeretete szorosan összefonódik: az idegen kultúrák, emberek, kulináris élmények rendre beépülnek a fogásaiba is. Nemrég részt vett egy koreai gasztrotúrán, az onnan nyert inspiráció pedig számtalan izgalmas receptben köszön vissza, melyek közül most háromról felfedi a leplet. 

Koreai rántott csirke kimchivel

Elkészítési idő: 30 perc

A ropogós, bundás rántott csirkemellet csípős-édes máz vonja be, ami gochujang-gal, koreai paprikapasztával készül. Mellette a koreai nemzeti savanyúság, a kimchi, azaz kovászolt, chilis káposzta. 

Hozzávalók (4-6 adag):

50 dkg csirkemell

Só, bors

25 dkg liszt

1 evőkanál sütőpor

1 teáskanál őrölt pirospaprika

3 dl kaukázusi kefír

Sütéshez kb. 4 dl napraforgó olaj

Csípős mázhoz:

160 ml ketchup

60 g méz, vagy rizsszirup, vagy nádcukor

30 g gochujang (koreai chilipaszta)

2 gerezd fokhagyma, lereszelve

Tálaláshoz:

Újhagyma zöldje

Pirított szezámmag

Gochujang majonéz

Kimchi

A csirkemellet konyhai papírtörlővel megtöröljük, majd vékony szeletekre vágjuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk. Előkészítünk három tálat. Az egyikbe beleszórjuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a pirospaprikát, valamint a sót. A fűszeres liszt egyharmadát az első tálba szórjuk. A másodikba öntjük a kaukázusi kefirt. A harmadikban marad a liszt kétharmada. Egy nagy serpenyőben elkezdjük hevíteni az olajat, közben bundázunk: a megsózott csirkemelleket (az összeset egyszerre) az első tálba tesszük. Lazán összeforgatjuk a liszttel, hogy minden darabot vékonyan bevonjon. A belisztezett húsdarabokat beletesszük a kefirbe, lazán összeforgatjuk (az első tálban megmaradt fűszeres lisztet átszórjuk a harmadik tálban levő liszthez). A kefires tálból a csirkedarabokat egy villa vagy húsfogó segítségével áttesszük a harmadik tálba, és összeforgatjuk a nagyobb adag liszttel. Ragacsos, nyúlós, galuskaszerű massza fogja bevonni a húst, ilyennek kell lennie, ettől lesz extra ropogós. Egyesével a forró olajba tesszük a masszával bevont hússzeleteket, serpenyő méretétől függően, kb. 10-12 fér el egyszerre. A csípős mázhoz lábasban összeforraljuk az összes hozzávalót. Tálalás előtt, frissen a mázba forgatjuk a rántottcsirke-darabokat. Pirított szezámmaggal, újhagymazölddel szórjuk meg, és kimchit adhatunk mellé.

 

 Kimbap, azaz zöldséges tekercs – vegán fogás

Elkészítési idő: 45 perc

A koreaiak kedvenc snack-je. A jó minőségű szusirizs szezámolajjal van keverve, a tekercs közepében pedig sárgarépa, uborka, savanyított jégcsapretek és szójaszószos, szezámolajos spenót található. 

Hozzávalók (4-6 adag):

300 g szusirizs

2 evőkanál szezámolaj

4 norilap (21,5×19,5cm)

Beletekerni:

1 kígyóuborka

1 sárgarépa

1 koreai savanyított jégcsapretek

1 kaliforniai paprika

15 dkg fonnyasztott spenótlevél

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál szezámolaj

1 kis gerezd fokhagyma, reszelve

1 kávéskanál szezámmag

A rizsszemeket alaposan, többször átmossuk  – legalább 5-6 alkalommal, annyira, hogy ha vízbe áztatjuk, és kézzel megkavarjuk, akkor a víz teljesen tiszta marad. Egy konyharuhára terítjük, és megszárítjuk. Lábasba tesszük, ráöntünk 5 dl vizet. Erős lángon felforraljuk, egy-két percig forraljuk. Ekkor levesszük a hőt takarékra, és a rizst fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Kissé lehűtjük, majd összekeverjük a szezámolajjal. Az uborkát hosszában félbevágjuk, magját eltávolítjuk, majd olyan hosszú csíkokat vágunk, mint a norilap. Ezt tesszük a sárgarépával és a savanyított jégcsapretekkel is. A spenótlevelet kinyomkodjuk, és összeforgatjuk a szójaszósszal, szezámolajjal, fokhagymával és szezámmaggal. A norilapot bambusztekerőre fektetjük, fényes felével lefelé. Elrendezzük rajta a rizst, a zöldségeket és a spenótot, majd szorosan feltekerjük. Szójaszószt, vagy gochujang-os majonézt adunk hozzá.

Bigos tteokbokki, vagyis lengyel-koreai káposztás rizsnudli

Elkészítési idő: 3 óra

A tteokbokki rizslisztből készült, cilinder formájú nudli, amit leggyakrabban sűrű, csípős-édes chilimártásban készítenek. Szöul utcáin az egyik legnépszerűbb fogás. Ennek egy több száz éves verziója ihlette a LOT Lengyel Légitársaság Budapest-Szöul járatának indítása alkalmából exkluzívan kreált fogást, ahol a híres koreai étel az ikonikus lengyel káposztás egytálétellel, a bigos-sal találkozik. Zsófi ezt a fogást álmodta meg a hétvégén megrendezett Andrássy úti Nemzetközi Street Food Fesztiválra, ahol nagy népszerűségnek örvendett, összesen 300 adag fogyott el belőle. 

Hozzávalók (6-8 adag):

25 g szárított erdei gomba, beáztatva
1 evőkanál olaj
10 dkg füstölt kolozsvári húsos szalonna, felcsíkozva
1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
50 dkg sertés hasaalja, vékonyra csíkozva
1/2 kg édeskáposzta, lereszelve, vagy egész vékonyra gyalulva
30 dkg savanyúkáposzta, átöblítve
Só, bors
1 evőkanál őrölt fűszerkömény
1 babérlevél
1 evőkanál nádcukor
50 dkg koreai rizsnudli (tteokbokki)

Tetejére:

Vékonyra szeletelt újhagymazöld, fekete szezámmag 

A szárított gombát kb. fél liter forró vízbe áztatjuk minimum egy órára. Utána kinyomkodjuk és felszeleteljük. Az áztatóvizet főzőfolyadéknak használjuk majd. Olajon kiolvasztjuk a felcsíkozott füstölt húsos szalonnát. Hozzáadjuk a felszeletelt hagymát. A szalonnát és a hagymát, valamint a vékonyra szeletelt fokhagymát alacsony hőfokon aranyszínűre karamellizáljuk. Kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a vékonyra csíkozott hasaalját. Hozzáadjuk a gombát, az édeskáposztát, majd az edénybe visszatesszük a karamellizált szalonnát és hagymát. Addig főzzük, amíg az édeskáposzta kissé összeesik, majd hozzáadjuk a savanyúkáposztát. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerköménnyel, babérlevéllel. Néhány percig főzzük, majd felöntjük 1 liter gombalével (amiben ázott a gomba) + annyi marha alaplével (vagy vízzel), hogy kb. a káposzta feléig felérjen. 140 Celsius-fokos sütőben, lefedve, kb. 2,5 óráig sütjük. A végén kevés nádcukorral kerekítjük az ízeket.
A rizsnudlit forró vízben kb. 4 perc alatt puhára főzzük. Azonnal összeforgatjuk egy-egy evőkanál szezámolajjal és szójaszósszal, hogy ne ragadjon össze. Wokban összepirítjuk a káposztával, végül vékonyra karikázott újhagymával és szezámmaggal tálaljuk.

Mostantól a magyar gasztrorajongók akár Dél-Koreában is megkóstolhatják ezeket a különleges ételeket, mert szeptember 22-től a LOT Lengyel Légitársaság közvetlen járatokat indít Budapestről Szöulba. A hetente három alkalommal repülő járatok menetideje Szöul felé 10 óra 40 perc, míg visszafelé 12 óra 45 perc.

Ajánlott cikk

FLO RIDA A 2020-AS EFOTT-ON

A legnagyobb slágereivel és egy vadiúj albummal érkezik Sukoróra a gospelénekesből lett rapperóriás Az EFOTT …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás