FRISSS!!!
Home / Szórakozás / Gasztro / A Vylyan irodalmi est sorozattal indítja a tavaszt

A Vylyan irodalmi est sorozattal indítja a tavaszt

 A Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet a Magvető Caféban március 21-én elindította irodalmi est programsorozatát, melynek keretében a magyar kortárs irodalom ikonikus szereplői mesélik el, hogy számukra mit is jelent a bor és az irodalom kapcsolata. Az egészen szeptemberig tartó esteken Székely Csabával, Háy Jánossal, Grecsó Krisztiánnal, Parti Nagy Lajossal, Cserna-Szabó Andrással, Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával találkozhatnak az érdeklődők. Az írókkal, költőkkel és Debreczeni Mónika birtokigazgatóval Juhász Anna irodalmár beszélget abból az apropóból, hogy a Vylyan pincészet hét szerző bevonásával újította meg prémium borainak címkéit.

A Borból lett művészet irodalmi sorozatának első estéjén Debreczeni Mónika elmondta, hogy az irodalmi ihletésű címkecsalád születése hosszú folyamat eredménye. Már a klasszikus címkecsalád készültekor is egy történet fogta össze a borokat, az Ördögszántotta hegy legendájának története. Itt az egyes legenda szereplők személyesítik meg a borokat, úgy, hogy érdekes módon a szereplők karaktere rímel a borokéra.

“Ezt követően a prémium borokra tekintve azt éreztem, hogy többet érdemelnének, hiszen mindegyikük más karakterű, ami jó, ha a címkén visszaköszön. Minden bor egy külön történet! Így jött az ötlet, hogy általunk ismert és szeretett írókat, költőket vonjunk be az alkotási folyamatba: azt kértük tőlük, hogy írják meg, amit éreznek az általuk választott bor kóstolása kapcsán. Ezekhez a bor ihlette irodalmi művekhez aztán Veress Tamás grafikusművész készítette el azokat a hangulatban és a Vylyan arculatához és filozófiájához illeszkedő grafikákat, amelyek a boraink címkéit díszítik.” – mesélte a birtokigazgató.

Az első meghívott író, Székely Csaba számára megtisztelő volt a Vylyan felkérése, hiszen régi rajongója a pincészet borainak:

“Alapvetően viszkis vagyok, de sajnos semmilyen finom italra nem tudok nemet mondani, így a jó boroknak sem. A Vylyan boraival, pontosabban az Ördögszántotta hegy legendáját feldolgozó sorozatukkal nyolc éve, a Pécsi Országos Színházi Találkozón ismerkedtem meg. Az ’Ördög’ volt az első, amit kipróbáltam, és úgy éreztem, hogy ennél jobb cuvée-t én még nem ittam, ezt nekem találták ki. Azóta a Vylyan a kedvenc magyarországi pincészetem. Nagyon megörültem a felkérésnek, és annak, hogy a Vylyan birtokborának címkéjén szerepelhetek. Ez az egész tőlem függetlenül is egy remek kezdeményezés. Bor és irodalom ilyen elegáns összeházasítása akkor is örömmel töltene el, ha semmi közöm nem lenne hozzá. Hiszen egy pincészetnek nem kötelessége népszerűsíteni az irodalmat, nem szorul rá, de lám, mégis milyen szépen teszi.”-mondta a marosvásárhelyi drámaíró.

A kiállított grafikák, az írói művek, és a Vylyan Prémium borok történetei a Magvető Café-ban április 10-ig ingyenesen tekinthetők meg. A címkék bemutatásával egy időben elindult a www.borbol-lett-muveszet.hu oldal is, ahol az alkotók, történetek és rajzok mindegyike elérhető és akár le is tölthető a bor- és művészetkedvelő közönség számára.

A Vylyan irodalmi est sorozat következő vendége április 4-én Háy János lesz.

Ajánlott cikk

Piros lesz az orr a SZIN-en

Egy jótékonysági, közös összefogásra kérik fel a Szegedi Ifjúsági Napok látogatóit a fesztivál szervezői: A …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás