FRISSS!!!
Home / Címlap / Elkészült a Cápasuli, épül a Pannon Park

Elkészült a Cápasuli, épül a Pannon Park

Bemutatták, hol tart a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése

Lendületesen halad a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése. A májusban megnyílt Holnemvolt Vár péntektől újabb látnivalóval, a Cápasulival gazdagodik. Közben a leendő Pannon Park, és annak központi építménye, az úgynevezett biodóm kivitelezése is zajlik: hamarosan elkészül az a vázszerkezet, amely a majdani fedett park fölé boruló fényáteresztő teflon membránt fogja hordozni.

Terepszemlén és helyszíni bejáráson mutatta be az Állatkert a napokban elkészült, illetve a jelenleg is folyamatban lévő, kivitelezés alatt álló fejlesztéseket. A csütörtöki eseményen prof. dr. Persányi Miklós, a városligeti intézmény igazgatója az Állatkertet fenntartó főváros részéről Tarlós István főpolgármestert, a kormány részéről pedig dr. Pintér Sándor belügyminisztert, miniszterelnök-helyettest és prof. dr. Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, valamint a sajtó képviselőit vezette körbe a napokban elkészült, és péntektől már a közönség számára is látogatható Cápasuliban, illetve a készülő Pannon Park építési területén is.

A Cápasuli az Állatkert májusban megnyílt új játszóparkja, a Holnemvolt Vár legújabb látványossága, amelyet a nagyközönség most péntektől vehet birtokba. Az izgalmas bemutatóhely egy olyan világba enged bepillantást, amely a legtöbb állatkertben – már ahol egyáltalán foglalkoznak cápákkal, cápaneveléssel – rendszerint a közönség szeme elől elrejtve, a kulisszák mögött található. Az új Cápasuliban azonban az ifjú cápák a nagyközönség szeme láttára fognak felnőni, sőt, a látogatók azt is láthatják, hogyan foglalkoznak velük a gondozók, hogyan tanítják meg őket arra, hogy az akváriumi medencék többi lakójával együtt éljenek, illetve, hogy együttműködjenek az állatkerti munkatársakkal például vizsgálat, kezelés esetén. A Cápasuliból kikerült „nebulók” később a leendő Pannon Park Pannon-tengeri akváriumának óriási cápamedencéjébe kerülnek.

A Cápasuli benépesítése „felmenő rendszerben” történik. A tervek szerint 7-8 cápafaj egyedeinek nevelésével fognak majd itt foglalkozni, ezek közül 4 faj már most is látható. A cápák mellett a velük közeli rokonságban álló ráják több faja, illetve többféle csontos hal is helyet kapott a bemutatóban. A Cápasuli három medencéjében összesen csaknem egymillió liter tengervíz hullámzik, a medencék közül a legnagyobb – a benne lévő vízmennyiség alapján – a második legnagyobb tengervizes medence az országban, kevéssel lemaradva az elsőtől. A majdani Pannon Park óriási cápamedencéje, ahová a Cápasuliból kikerült állatokat szánják, még sokkal hatalmasabb lesz. A Cápasuliban nemcsak az állatok, illetve a velük foglalkozó, őket nevelő állatkerti munkatársak részei a bemutatónak, hanem a háttér, a tengervíz előállításáért és megfelelő minőségéért felelős vízgépészet is. Ennek jegyében még a nézőteret is a „steampunk” stílusra emlékeztető módon dekorálták, mintha a látogató Nemo kapitány hajóján járna éppen.

A helyszíni bejárás során a résztvevők felkeresték a jelenleg még építés alatt álló Pannon Park, illetve annak központi építménye, a biodóm építkezését is. A nagyszabású, 44 milliárd forintból megvalósuló bemutató komplexum terveit a Paulinyi-Reith & Partners Zrt. készítette (a tervezett biodómot az International Properity Awards szakmai zsűrije nemrégiben Európa legjobb szabadidős létesítményének választotta), a kivitelezés fővállalkozója a Market Építő Zrt. A kivitelezés jelenleg igen látványos szakasznál tart, hiszen már csaknem elkészült az az acél tetőszerkezet, amely a biodóm fedett parkja fölé boruló fényáteresztő membránt fogja tartani. A tetőszerkezet négy kupolájából három már áll, és a negyedik szerelése is a végéhez közeledik. Közben az egyik kupolában már elkezdték a fényáteresztő héjazatot is felszerelni. Ez ETFE fóliából készül: a szerkezet mind a 964 mezőjéhez egy-egy háromrétegű, nyomás alatt tartott fóliapárna tartozik majd.

A Pannon Park munkálatai természetesen még sok feladatot adnak a kivitelezőknek és az állatkerti szakemberek. Az állatkerti bemutatás élvonalát képviselő bemutatóhelyet a tervek szerint 2020/2021 telén adják át a nagyközönségnek.

MIT KELL TUDNI A CÁPASULIRÓL?Ifjú cápák nevelőhelye

A Cápasuli az Állatkerten belül a kert idén májusban megnyílt új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban található, annak legújabb látványosságaként veheti birtokba a nagyközönség. Állattartási szempontból azonban a jövőbeni, jelenleg még építés alatt álló Pannon Parkhoz, illetve az annak részeként kialakítandó tengeri akváriumhoz is kapcsolódik majd. A Cápasuli ugyanis elsősorban az Állatkertbe érkező fiatal cápák nevelőhelyeként szolgál, ahol az állatok addig cseperednek, amíg el nem érik a megfelelő méretet ahhoz, hogy a Pannon Park tervezett óriási cápamedencéjébe átkerüljenek. A megfelelő méret fajonként eltérő, de nagyjából két méter hosszú állatok kerülnek majd ki a Cápasuliból.

Nemcsak nőnek, tanulnak is

A Cápasuliban nemcsak az állatok növekedését, gyarapodásukat követheti nyomon a közönség, hanem azt is, hogyan foglalkoznak velük a gondozók. A Cápasuli ugyanis valóban „iskola” a cápák számára, ahol a „nebulók” megtanulnak együtt élni más halakkal, a medencék többi lakójával, megszokják a közéjük könnyűbúvár felszerelésben lemerülő állatkerti dolgozók jelenlétét, valamint a gondozókkal, állatorvosokkal való együttműködéshez is hozzászoktatják őket. Ennek érdekében rendszeresen foglalkoznak az állatokkal, és különböző tréningeket végeznek velük, hasonlóan például az állatkertekben tartott fókákhoz, elefántokhoz és más állatokhoz. Ez az állatorvosi vizsgálatokat is nagymértékben megkönnyíti, illetve a tréningek a gondozók narrációjával kísért ismeretterjesztő közönségprogramok is lesznek egyúttal.


A Cápasuli medencéinek lakói

A Cápasuli benépesítése folyamatosan, „felmenő” rendszerben történik. Az első állatok már a medencékben vannak, ám az elkövetkező hónapokban – több lépésben – további állatok érkezése is várható. Az összes állat megérkezése után 7-8 cápafaj cseperedő egyedeit láthatja majd a közönség, rajtuk kívül pedig négyféle rája, és nagyjából egy tucat különféle csontos hal is lesz majd a Cápasuliban.

Természetesen már most sincs hiány a látnivalókban, hiszen négy cápafaj egyedei máris birtokba vették a Cápasuli legnagyobb medencéjét. Közülük – mostani méretüket és aktivitásukat tekintve – a feketeúszójú szirtcápák (Carcharhinus melanopterus) a leglátványosabbak. Rajtuk kívül rozsdás dajkacápát (Ginglymostoma cirratum), homokszínű dajkacápát (Nebrius ferrugineus), és zebracápát (Stegostoma fasciatum) is lehet már látni Cápasuliban. Van továbbá leopárd ostorfarkú rája (Himantura uarnak), tehénorrú rája (Rhinoptera bonasus), a csontoshalak közül pedig denevérhal (Platax sp.), vitorlás csattogóhal (Symphorichthys spilurus sp..), aranymakréla (Gnathanodon speciosus), francia morgóhal (Haemulon flavolineatum), zöld barátsügér (Chromis viridis) és óriás fűrészessügér (Epinephelus lanceolatus) is. Az állatok többsége a legnagyobb medencében található, de például az óriás fűrészessügér külön medencében kapott helyet. Egy harmadik medencét pedig főként az újonnan érkezett állatok fogadására, karanténozására használnak.


Egymillió liter tengervíz

A Cápasuliban összesen három tengervizes medencét alakítottak ki: a két kisebb medence 30 ezer, illetve 90 ezer, a legnagyobb pedig 660 ezer literes. Az egy-egy medencére számítható bruttó vízmennyiség persze még ennél is több, mert ha a vízgépészeti rendszerekben található vizet is beleszámoljuk, akkor a legnagyobb medencéhez például 750 ezer liter tengervízre van szükség. A Cápasuli legnagyobb medencéje egyébként Magyarország második legnagyobb tengervizes medencéje is egyben, amely nem is sokkal marad el a jelenlegi legnagyobbtól. A Pannon Park leendő óriásmedencéje viszont még ennél is lényegesen nagyobb lesz.

A Cápasuliban hullámzó összes tengervíz mennyisége csaknem egymillió liter.  A tengervizet nem a tengerből hozzák, hanem helyben keverik ki oly módon, hogy a tengeri só koncentrátumhoz megfelelően kezelt édesvizet adagolnak. A koncentrátum természetesen nemcsak konyhasót (NaCl), hanem más anyagokat is tartalmaz, amelyek oldott formában ugyancsak jelen vannak a természetes tengervízben. A megfelelő mennyiségű tengervíz kikeveréséhez kezdésként csaknem 30 tonna tengeri só koncentrátumra volt szükség.


Betekintés a kulisszák mögé

Azokban az Állatkertekben, ahol helyben nevelnek cápákat a nagyméretű bemutató cápamedencék állományának folyamatos utánpótlására, maga a nevelési folyamat rendszerint a közönség szeme elől rejtve, a kulisszák mögött zajlik. A Cápasuliban azonban mindezt a látogatók is láthatják. Ráadásul a Cápasuli úgy lett kialakítva, hogy a technológiai terek nagy része, sőt, az akvarisztikai gépészeti rendszerek is a bemutató részét képezik. A közönség így az állatok mellett a Cápasuli munkatársait is láthatja napi feladataik ellátása közben, illetve bepillantást nyerhet a modern akvarisztikai technológiába is. A bonyolult rendszerek, amelyek segítségével a tengervíz fizikai, kémiai és biológiai jellemzőit a tengeri állatok igényeinek megfelelő értékeken tartják, azt is segítenek megérteni, hogy a tengeri ökoszisztémák miért reagálnak olyan érzékenyen a környezeti feltételek emberi tevékenységgel összefüggő megváltozására.


A tonnás üvegektől a termálhőig

A Cápasuli közönsége összesen 9 betekintő ablakon át szemlélheti a medencék lakóit. Mivel az üvegtábláknak el kell bírniuk a több tucat, vagy akár több száz tonnányi víz nyomását is, a betekintő ablakok speciális, 10 cm vastagságú üvegből készültek. A legnagyobb üvegtáblák 1,5 tonnánál is nehezebbek darabonként.

A három medence mindegyikéhez külön vízgépészeti rendszer tartozik, homokszűrőkkel, fehérje hableválasztókkal, ózonizátorral, UV sterilizátorral és biológiai szűrőtornyokkal. Ezeken a rendszereken óránként a teljes egymillió liternyi vízmennyiséget átforgatják. Mivel cirkulációs rendszerről van szó, a költséges tengervízzel megfelelő módon lehet takarékoskodni.

Ugyancsak takarékos, fenntartható megoldás, hogy a létesítmény fűtéséhez szükséges hőenergiát teljes egészében a Széchenyi Fürdő termálvizének hőjével biztosítják.


Nemo kapitány hajója

A nézőterek berendezése és díszletezése, a mindenütt feltűnő csövek és ipari szerelvények, tolózárak és kézikerekek az úgynevezett steampunk stílust idézik, egy kicsit arra is utalva, hogy a Cápasuli látogatói olyasmibe láthatnak bele, ami másutt a kulisszák mögött történik. Emellett látvány szempontjából összekapcsolják a nézőtereket azzal a valóban funkcionális akvarisztikai gépészeti háttérrel, amely szintén része a bemutatónak. A látogató így akár Nemo kapitány tengeralattjáróján érezheti magát. A nézőtéri dekorációt alkotó csöveket, idomokat és szerelvényeket a FŐTÁV Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. bocsátotta az Állatkert rendelkezésére.

A cápák és a közönség kívánságai

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több mint száz éve foglalkoznak különféle cápák tartásával. A Pálmaház alatt 1912-ben megnyílt akváriumban azonban a legnagyobb medencék eredetileg csak 6 ezer literesek voltak, így a cápák közül leginkább csak az Adria vizében is honos kispettyes macskacápa tartása jöhetett szóba. E patinás Akvárium 2004-es rekonstrukciója után már 11, 20 és 23 ezer literes medencék is voltak, s ekkor már egy fenéklakó cápafaj, a barnasávos bambuszcápa bemutatására, sőt szaporítására is lehetőség nyílt.

A Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy 2012-es megnyitását követően az Állatkert tengeri akvarisztikai bemutatóinak súlypontja a Varázshegy alagsorában kialakított Őstenger bemutatóhelyre tevődött át, a régi, Pálmaház alatti Akvárium pedig trópusi, döntően újvilági édesvízi fajokat felvonultató bemutatóhellyé vált. Az Őstenger bemutatóhelyen, ahol a legnagyobb medence 85 ezer literes, az ide átkerült barnasávos bambuszcápák mellett további cápafajok, például korall macskacápa, szemfoltos bambuszcápa, illetve rövidfarkú dajkacápa bemutatására is lehetőség nyílt, a cápákkal közeli rokonságban álló ráják több fajának tartása mellett.

Bár a fentiekből is látható, hogy az Állatkert története során egyre újabb és újabb lehetőségek nyíltak a cápák tartására, ezek aránylag kis termetű, és zömmel fenéklakó cápafajok voltak. Az Állatkert közönségének azonban régi óhaja volt, hogy nagyobb termetű, és lehetőleg nem fenéklakó, hanem jellemzően a nyílt tengeri (pelágikus) zónában élő cápafajokat is láthasson. A Holnemvolt Vár részeként megnyíló Cápasuli, és a leendő Pannon Park akváriumának óriási cápamedencéje ezért is került be a fejlesztési tervek közé.

MIT KELL TUDNI A HOLNEMVOLT VÁRRÓL?


Mesés állatok, állatos mesék

A péntektől a nagyközönség számára is látogatható Cápasuli a Holnemvolt Várban talláható. Az Állatkert új, 1,5 hektáros játszóparkja, amely részben a volt Vidámparktól örökölt területen, részben pedig olyan zónában jött létre, amely mindig is az Állatkerthez tartozott (csak éppen  közönség számra nem volt látogatható), 2018. május 17-én nyitotta meg kapuit. Átadása óta két új látványossággal is bővült: augusztusban a Sünispotállyal, amely az Állatkertbe bekerült mentett állatok bemutató mentőközpontja, most pedig a frissen megnyitott Cápasulival. A Holnemvolt Vár kialakítása összességében 2,35 milliárd forintba került.

Családi játszópark

A megnyitás óta eltelt hónapokban a nagyközönség megismerte és meg is szerette az új, kifejezetten a kisgyermekes családok számára kialakított játszóparkot. A megnyitás óta eltelt időszakban az Állatkertbe jegyet váltó látogatók mintegy fele a Holnemvolt Parkot is felkereste. Az ide látogatók túlnyomó többsége az Állatkert klasszikus területe felől érkezik (hiszen az állatkerti belépőjegy ide is érvényes). Az intézmény azonban olyan jegyet is kínál, amely csak a Holnemvolt Vár területére érvényes: ezt a lehetőséget eddig mintegy 50 ezer fő vette igénybe. Összességében mintegy 330 ezer fő kereste fel az Állatkert új játszóparkját a májusi megnyitás óta.

A Holnemvolt Vár az év során több nagy sikerű rendezvénynek is helyszíne volt. Ilyen volt például a Holnemvolt Gyermekkönyv-fesztivál, a Holnemvolt Halloween vagy a Márton-napi Liba Buli, de sokan voltak kíváncsiak az Állatkertek Éjszakája alkalmából a Holnemvolt Vár területén lezajlott programokra is.

Boci, malac, gida, bárány – és 1700 mentett állat

A Holnemvolt Vár állatbemutatóiban számos alkalommal volt gyermekáldás. A játszóparkot felkereső családok az Állatsimogatóban, illetve a Majorság karámjaiban is rengeteg kisállatot láthattak. A Sünispotályban pedig eddig mintegy 1700 mentett állatról – Magyarországon őshonos, vadon élő, védett vagy fokozottan védett állatfajok emberi segítségre szoruló egyedeiről – gondoskodtak a szakemberek.

Sikeresen szaporodó flamingó kolónia a fedett lovardában

A Holnemvolt Vár része a Nyíhangár nevet viselő fedett lovarda, amely a szezonban elsősorban a lovas programoknak, a nagy sikernek örvendő lovagoltatásnak, illetve tevegelésnek adott helyet. A téli időszakra viszont a népes flamingó kolónia telelőhelyévé alakították át. A Fővárosi Állat- és Növénykertben található Európa egyik legnagyobb, és legjobban szaporodó állatkerti rózsás flamingó kolóniája. Minden évben nagyszámú fióka kel ki és cseperedik fel sikeresen, 2018-ban összesen 25 új jövevénnyel gyarapodott a csapat, amely így már összesen 136 egyedet számlál. A csapat mérete miatt, és azért, hogy a nagyközönség a teleltetés alatt is zavartalanul láthassa ezeket a pompás madarakat, a téli időszakban a flamingók a Nyíhangárban kaptak helyet.

MIT KELL TUDNI AZ ÉPÜLŐ PANNON PARKRÓL?

Mi az a Pannon Park?

Az Állatkert az elmúlt években összesen csaknem 8 hektárnyi új területtel gyarapodott. Az új területeken négy nagy fejlesztés megvalósítását határozták el:

  • új kiszolgáló zóna (2017. június 22-én került átadásra);
  • Holnemvolt Vár – az Állatkert új játszóparkja (2018. május 17-én nyílt meg);
  • Pannon Park;
  • Hermina Garázs.

E fejlesztések közül a Pannon Park a legnagyobb szabású beruházás, amely csaknem 5 hektárnyi területen valósul meg 44 milliárd forintból. Hasonló nagyságrendű beruházásra az Állatkert 152 éves története során eddig csak egyszer, a kert 1909 és 1912 között lezajlott átépítése idején került sor. Az akkori átépítés, amely ifj. Andrássy Gyula belügyminiszter, és Bárczy István, a nagy városfejlesztő főpolgármester szorgalmazott, összesen 4 millió aranykoronába került, s ennek során emelték a kert ma is meglévő műemlék épületeinek többségét, így a Főkaput, az Elefántházat, a Pálmaházat, valamint a két nagy műsziklát is.

A Pannon Park szabadtéri bemutatóhelyei egy 1,7 hektáros központi építményhez, egy úgynevezett biodómhoz csatlakoznak, amely lényegében egy fedett parkként kerül kialakításra. Vagyis a biodómban is lesznek állattartó terek, sétányok és növényzet, ám mindez egy nagy „búra” alatt, a külső időjárástól független, valódi négy évszakos látnivalóvá téve a biodóm belsejét. A biodóm belsejében alakítják ki a Pannon-tenger Akváriumot is azzal az óriási cápamedencével, ahová a most elkészült Cápasuliból kikerülő cápák is kerülnek majd.

Európa legjobb szabadidős létesítménye

A Pannon Park, és benne a biodóm terveit a Paulinyi-Reith & Partners Zrt. készítette. A tervező munka 2014-ben kezdődött meg, és több mint húsz építész tervező vesz rész benne jelenleg is. A cél egy az állatkerti kiállítástechnika élvonalát képviselő, innovatív és előremutató építészeti, műszaki megoldásokat felvonultató bemutatóhely kialakítása volt, amely egyedülálló látogatói élményt kínál, s egyúttal a fenntartható építészet szempontjainak is messzemenőkig megfelel. A tervekre szakmai körökben máris felfigyeltek, mi több, a Pannon Park – biodóm tervei épp a napokban nyerték el az International Properity Awards rangos ingatlanszakmai elismerés európai fődíját a szabadidős célú létesítmények kategóriájában.

Munkagödör, alaplemez, karéj

A Pannon Park, illetve a biodóm kivitelezésének fővállalkozója a Market Építő Zrt. A munka 2017 augusztusában kezdődött meg a kivitelezők felvonulásával. Az ünnepélyes alapkőletételre 2017. október 3-án került sor. A kivitelezés során az első fontos feladat a munkatér-határolás volt. Lényegében az alapozáshoz, illetve a mélyszintek kialakításához szükséges munkagödröt körülvevő föld megtámasztásáról kell ilyenkor gondoskodni. Az uralkodó talajviszonyok miatt a munkatér-határolás lehetséges megoldásai közül az ún. cölöpfalas munkagödör-határolásra esett a választás. Ennek kivitelezése fúrtcölöp-alapozó gépekkel történt. Az egyenként 40 cm átmérőjű, helyben készült fúrt cölöpökhöz a szükséges betont járműre szerelt, hidraulikus gémmel ellátott betonszivattyúval juttatták el a bedolgozás helyére. Összesen 591 ilyen cölöp készült 3892 folyóméter hosszban.

A következő lépés az alapozáshoz, illetve a mélyszintek kialakításához szükséges munkagödör kiásása volt. Ehhez mintegy 130 ezer köbméter földet, nagyrészt a Pesti-síkságra jellemző homokot kellett kitermelni és elszállítani. A 10 hét alatt elvégzett munka során csúcsidőben egyszerre 4 kotrógép, 35 négytengelyes teherautó és több mint száz ember dolgozott teljes összhangban. A munkagödör szélén – természetesen itt is megfelelő alapozással – időközben felépült 5 darab ellengémes, futómacskás toronydaru, amelyek közül a legmagasabb több mint 60 méteres volt.

A földmunkák elvégzése után 2018 januárjában már az alaplemez, illetve a vasbeton karéj kialakításán dolgoztak a kivitelezők. Az alapozás alatti cölöpök száma 1507 darab, összesen 10.862 folyóméter hosszban. A munkálatoknak ebben a szakaszában 250 fő, 6 toronydaru és számos munkagép dolgozott együtt.

Épül a tetőszerkezet

A biodóm belső terét nem üveg, hanem annál sokkal könnyebb és praktikusabb, fényáteresztő fóliamembrán héjazat fogja fedni, amelyet egy acél vázszerkezet tart. Az acél tetőszerkezet kivitelezése a karéj elkészülte után, májusban kezdődött meg. Ehhez a toronydaruk mellett mobil darukat, illetve alpin technikát is igénybe kellett venni.

A szerkezet összesen 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak.  Ezekbe a 18-20 négyzetméteres mezőkbe kerülnek a háromrétegű ETFE (etilén-tetrafluoretilén kopolimer) fóliapárnák, amely párnák belsejébe egy külön légkezelő rendszer fog megfelelő nyomású levegőt fújni. A fóliamembrán felülete összesen 18.696 négyzetméter lesz.

A biodóm tetőszerkezete négy kupolából, „dómból” fog állni Ezek közül három „dóm” szerkezete már elkészült, és a negyedik, legmagasabb (36 méter magas) „dóm” szerelése is a végéhez közeledik.

Az építkezés december 13-án

A Pannon Park kivitelezési munkálatainak december 13-i állását összegezve elmondható, hogy az alaplemez és a vasbeton karéj teljesen elkészült, a külső közművek készültsége 80 %-os, az acél tetőszerkezet pedig a négy „dómból” három esetében ugyancsak készen van. Jelenleg a biodóm belsejében kialakítandó állattartó terek medencéinek, valamint az akvárium medencéinek vasbeton szerkezetét építik, készülnek a Pannon Park szabadtéri kifutói, illetve az egyik „dómon” már a fóliamembrán terítése is megkezdődött.

Az építkezésen egyidejűleg nyolc szakág van jelen, és jelenleg átlagosan 350 fő dolgozik a területen, 34 különböző munkagéppel. Ezek között 4 földmunkagép, 11 autódaru, 8 karos és 2 ollós emelő is van.  

Az elkövetkező hetekben elkészül a negyedik „dóm” acélszerkezete, és a fóliamembrán terítése is tovább folytatódik. A beltéri vasbeton szerkezetek nagy részét így már a kész tetőszerkezet alatt alakítják ki, ami különlegességnek számít.

Ajánlott cikk

Jägermeister Brass Band: az év zenei kihívása!

Magyarországon egy rendhagyó zenei projekttel jelentkezik a Jägermeister – egy 8 fős Brass Band-be keresi …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás