FRISSS!!!
Home / Élet+Stílus / Életmód / DiaVitas Életmódprogram

DiaVitas Életmódprogram

Célzott eszközrendszer a rossz bélbaktériumok ellen

Újdonságok: Széklet Genomikai Vizsgálat (SGT) és mobil applikáció már Magyarországon is

A metabolikus betegségek – az elhízás, az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség – az egész világon, így Magyarországon is az egyik legelterjedtebb anyagcsere-betegségek, amelyek folyamatosan növekvő számban érintik az egyre fiatalabb korosztályokat is. A cukorbetegség ma Magyarországon komoly egészségügyi és társadalmi probléma, hazánkban több mint 800 000 diabéteszes beteg él, a társadalombiztosító a cukorbetegség kezelésére évente közel 250 milliárd forintot költ.

unnamed-6

A metabolikus betegségek multi-faktoriálisak, azaz a genetikai háttér, a táplálkozás, az életmód jelentősen befolyásolják a megjelenését és a terápiára adott válaszokat is. A legújabb kutatási eredmények alapján a táplálkozás és az életmód elsősorban a bélflóra károsítása által okozója az elhízás, az inzulinrezisztencia, majd az ebből kialakuló cukorbetegségnek. A táplálkozási és környezeti ártalmak révén pusztuló bélflórában ugyanis túlnövekednek bizonyos baktérium törzsek, melyek közvetlenül felelősek a kialakuló betegségekért.

A DiaVitas Program személyre szabott gyógyulási megoldásokat nyújt a metabolikus betegségekben, elhízásban, cukorbetegségekben szenvedőknek, így célzott fegyverként veszi fel a harcot a „belső ellenségek”, a „rossz” bélbaktériumok ellen.

A DiaVitas Életmód Program:

DIAGNOSZTIKA: személyre szabott laboratóriumi vizsgálatok és egy már Magyarországon is elérhető speciális széklet genomikai teszt (SGT), amely a bélflórát alkotó törzsek és fajok pontos genetikai azonosítása révén meghatározza a sokszínűség (diverzitás) változását, illetve azonosítani tudja bizonyos bélbaktériumok túlnövekedését.

UTÁNKÖVETÉS: saját fejlesztésű mobil-applikáció segítségével személyre szabott, célzott segítséget nyújt az étkezés, a testmozgás, esetleg gyógyszeres kezeléssel bélflóra objektíven kimutatható változtatására.

A DiaVitas Program célcsoportja azok a 18-70 év közötti nők és férfiak, akik 10-30 kg súlyfelesleggel küzdenek, illetve a cukorbetegek vagy más anyagcsere rendellenességük van. A DiaVitas a speciális széklet genomikai teszt (SGT) segítségével feltárja az elhízás okát (cukoranyagcsere, zsíranyagcsere), amennyiben ez életmód változtatással korrigálható, kimutatja az összefüggéseket és a mobil-applikáció alkalmazásával személyre szabottan tesz javaslatot a gyógyulásra, az okok kezelésre.

„A DiaVitas egy intelligens fegyver, amely többek között a széklet genomikai teszt segítségével feltérképezi a bélflórát, megállapítja, hogy mely baktérium törzsek túlnövekedése okozza az anyagcserezavart”. Emelte ki Schwab Richard dr, a program egyik alapítója. „A XXI. század követelménye, hogy személyre szabott táplálkozás és mozgási program segítségével szorítsuk vissza a túlburjánzott, kóros baktériumokat és helyre állítsuk a bio-diverzitást. Azt eddig is tudtuk, hogy a diéta és a mozgás segít, de ennek a személyre szabott alkalmazása és monitorozása egy új lehetőség a gyógyításban

unnamed-4 unnamed

Korábban csak javasoltuk, hogy tessék lefogyni és rendszeresen mozogni, mert ez pozitív változásokat eredményez, de nem tudtuk, hogy maga a változás a szervezetben hol és hogyan történik meg. Az elmúlt időszak forradalmi tudományos felfedezése, hogy ez a változás a bélbaktériumok összetételében következik be. Leegyszerűsítve a rossz bélbaktériumok túlnövekedése okozza az elhízást és a következményes cukorbetegséget is nagyon sok esetben.” – emelte ki Dr. Barna István egyetemi docens, a program vezető szakmai tanácsadója.

Széklet Genomikai Teszt (SGT) már Magyarországon is

A táplálkozás és az életmód (napi testmozgás, alvási mintázat, stressz) nagymértékben befolyásolják az ember bélflóra (bél mikrobiom) összetételének sokszínűségét (diverzitását). A fajos pusztulása (a diverzitás csökkenése) ugyanakkor együtt jár egyes „invazív” fajok túl-szaporodásával, ami viszont alapvetően befolyásolja az ember egészségi állapotát, és kapcsolatát pl. anyagcsere betegségek, vagy daganatok kialakulásával és fennállásával.

A prokaryoták 16S rRNA génjének azonosítására ma már nagy teljesítményű ún. szekvenáló berendezések állnak rendelkezésre, illetve nagy nemzetközi adatbázisok, amelyek alapján beazonosíthatók nemcsak az egyes baktérium fajok, de ezek relatív mennyisége is, nagy pontossággal. A klinikai gyakorlatban ezek most kerülnek bevezetésre és ennek keretében először hazánkban már az Istenhegyi Klinikán a teszt elérhető.

A széklet genomikai teszt megmutatja:

A fennálló anyagcsere betegség vonatkozásában (pl. túlsúly, cukorbetegség) az életmódváltás (egészséges étrend, rendszeres testmozgás, alvás minőségének javítása), mint terápia hatékonyan alkalmazható-e?

A későbbiekben ennek változásai után-követhetők, így a jojo-effektus (a diéta és fogyás utáni visszahízás) megelőzhető. Pontosan láthatjuk, hogy a diéta nyomán sikerült-e és milyen mértékben a bélflórát regenerálni, így a hajlam jósolható, hogy mikor térhet át a beteg kevésbé szoros étrendre, ill mozgásra.

Az életmódváltás nyomon követésére és naplózására a betegek rendelkezésére áll az ingyenesen elérhető DiaVitas Életmód mobil applikáció, amelyen keresztül a páciensek közvetlenül kommunikálhatnak kezelőorvosukkal, dietetikusukkal és személyi edzőjükkel.

DiaVitas életmód applikáció

A DiaVitas App felhő alapú alkalmazás egy kommunikációs felület a beteg és a gyógyulást segítő csapat: az orvos, a dietetikus és a gyógytornász vagy személyi edző között. A felhőben tárolt adatok minden szakember rendelkezésére állnak és egyszerre elemezhetők a beteg orvosi leleteivel. Sok konkurens alkalmazással ellentétben a Diavitas App nem abból indul ki, hogy az elhízott inzulin-rezisztens és/vagy cukorbetegeknek önállóan adjon tanácsokat, hanem segíti azt, ami a rohanó világban szinte megoldhatatlan: a gyógyító csapatot összehozza a virtuális térben.

unnamed-5

Miért érdemes használni?

A páciens egyszerűen tudja rögzíteni étrendjét, fizikai aktivitását, az orvosi (pl labor) vizsgálatok eredményeit és saját méréseit (pl vérnyomás, vércukor, stb)

Az applikációban a múltban tárolt adatok (saját mérések, időszakos vizsgálatok eredményei) bármikor elérhetők, a változások mind a felhasználók mind a kiválasztott szakemberek számára nyomon követhetők.

Ezek az információk a szakemberek számára statisztikai összesítésben, feldolgozva is megjelennek egy PC-s felületen, akár grafikusan. A változások monitorozása, az elért eredmények áttekintése így sokkal, gyorsabb, szemléletesebb. Ez egyrészt segít a beteg motivációját fenntartani, másrészt kiemeli a szakemberek számára is a kritikus kóros eredményeket, ami csökkenti a tévedés és „elnézés” lehetőségét.

Nincs szükség a továbbiakban kézzel írott papírlapokra, excel táblákra, az adatok nem tűnnek el, az információk a világ bármely pontján, bármikor elérhetők.

Az applikáció segít a betegeknek szakembert választani: orvost, dietetikust és személyi edzőt, és részükre felkérést küldhetnek. Ha a szakember visszaigazolja a felkérést, akkor látja az ügyfél valamennyi elmentett adatát.

DiaVitas App 3 fő modul:

ÉTKEZÉS: az elfogyasztott ételek egyszerű naplózása szénhidrát limit alapján. Az étkezés modulban (a személyre szabott étkezési protokoll beállítását követően) az otthon elfogyasztható ételek (receptek), vagy az éttermi ételek közül választhat a felhasználó. A találati listában csak azok az ételek jennek meg, amelyek beleférnek az egyén személyre szabott étkezési protokolljába, a napon belüli szénhidrát eloszlást figyelembe véve.

MOZGÁS: a sport kiválasztását követően meg kell adni az időtartamot, amelyből a program egy elégetett átlag kalória mennyiséget számol.

EGÉSZSÉG: az orvosi vizsgálatok eredményének tárolása történik itt. Kitölthető rövid kórtörténeti kérdéssor, ill felvihetők saját mérések- (súly, vérnyomás, vércukorszint), és az időszakos orvosi vizsgálatok eredménye.

A Diavitas App 4 nyelven elérhető – magyarul, angolul, németül és horvát nyelven-, a felhasználók számára rejtett költségek és reklámok nélkül, teljesen ingyenesen letölthető és használható.

László, 63 éves, 2-es típusú cukorbeteg véleménye:

„Nagyon örülök, hogy az orvosom felhívta a figyelmemet az applikációra. Kifejezetten élvezem a használatát, jól mutatja a vércukrom és a testsúlyom csökkenését is. A cukrom a kezdeti 17-es értékről – kevesebb, mint 6 hónap alatt – 6-8 közé csökkent, és mindezt úgy értem el, hogy még a gyógyszereim egy részét is elhagytam. Az étkezési napló vezetése is nagyon egyszerű, és mivel szeretem a hasamat, nekem az is fontos, hogy finom ételek közül tudok választani. Ha nem vagyok biztos valamelyik étel szénhidrát tartalmában, akkor csak lefényképezem, elmentem a képet, és a dietetikusom egy perc alatt meghatározza a szénhidrát tartalmát. A súlynaplómat minden este megnézem, élvezettel szemlélgetem, hogy az elmúlt 12 hónapban több mint 20 kilót fogytam. Korábban már kipróbáltam több hasonló alkalmazást is, de magyar nyelven nem volt olyan app, amely nekem megfelelt volna, az étkezések naplózása is nagyon bonyolult volt. Papírra írni pedig már tényleg nagyon elavult és nehézkes, még az én koromban is.”

Facebook itt!

unnamed-3

Jó, ha tudod!

BÉL BAKTÉRIUMOK: Az új tudományos felfedezés szerint, egy átlagos szervezet bélrendszerében több mint 2 kilogramm bélbaktérium él. Bizonyos törzsek és fajok pusztulása, visszaszorulása a helytelen táplálkozás következménye, amit más törzsek és fajok (az un „rossz bélbaktériumok” túlnövekedése követ. A gyorsan felszívódó szénhidrátok a rossz bélbaktériumokat „etetik”, így azok elszaporodnak a szervezetünkben, ami komoly negatív következményekkel jár: inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget vagy akár daganatokat is okozhatnak.

A rossz bélbaktériumok ellen jelenleg gyógyszer nem elérhető, de tudományosan bebizonyították, hogy egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás segítségével az inzulinrezisztencia visszafordítható. A rossz bélbaktériumok nemcsak a betegségek kialakulásáért felelősek, hanem már abban is szerepet játszanak, hogy milyen táplálékot szeretünk, a rossz bélbaktériumok sarkallnak pl. a cukor, a kenyér és a tésztafélék fogyasztására. Helyes táplálkozással a jó baktériumokat „etetjük” és szaporítjuk, aminek következtében kedvező változásokat tapasztalunk: már 3 hónap alatt visszaáll a bélflóra optimális egyensúlya.

INZULINRESZISZTENCIA: Az inzulin fontos hormon, amely a sejtek számára lehetővé teszi, hogy a vérből cukrot vegyenek fel. Ha a rossz bélbaktériumok következében megnő az inzulinszint, két következménnyel kell számolnunk: egyrészt a szervezet tároló üzemmódba kapcsol, a zsírsejtek felszaporodnak és elhízunk;

másrészt a hasnyálmirigy nem bírja az egyre intenzívebb inzulintermelést, kimerül, már nem képes inzulint termelni, így kialakul a cukorbetegség. Az inzulinrezisztencia tehát egy pre-diabétesz (cukorbetegséget megelőző) állapot: egy átlagos hasnyálmirigy kb. 15-20 év után merül ki. A serdülőkori szénhidrátban dús, rostban szegény táplálkozás hatására általában már a felnőtt kor kezdetén, 18 éves kor tájékán elkezdődik a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése, így 40 éves kor körül már komoly problémák jelentkezésével számolhatunk.

Döbbenetes eredmény, hogy azoknál az embereknél is lehet magas az inzulinszint, akik csak közepesen elhízottak, viszonylag ésszerűen táplálkoznak és rendszeresen mozognak.

INZULIN-SZINT & A DAGANATOK: Az inzulinszint kóros eltérése a daganatok kialakulásában is nagy kockázatot jelent. Az inzulin kiemelten fontos onkogenikus hormon, a daganatképződés és növekedés szempontjából az inzulin receptor és a mögöttes jelátvitel is meghatározó. A legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy a vércukorszint emelkedése növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát.

A mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás az inzulinon keresztül is elvezethet a daganatok kialakulásához, melynek okát vissza tudjuk vezetni a kóros bélflórára. Ez magyarázhatja az elmúlt évszázadban a daganatos betegségek ugrásszerű növekedését is. A közhiedelemmel ellentétben, a daganatos betegségeknél az elhízás negatívan befolyásolja a túlélési esélyeket.

DIAVITAS TANÁCSOK életmódváltóknak:

Kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, mert nagyfokú vércukor ingadozást okoznak. Lassan felszívódó szénhidrát tartalmú diéta: pl. natúr zabpehely joghurttal, ill a magas rosttartalmú zöldségek, gyümölcsök.
Ajánlatos a szőlőt, görögdinnyét, sárgadinnyét, banánt mellőzni, viszont almát, körtét és zöldségeket lehet enni.

Cukor helyett sem a méz, sem az édesítőszer használata nem javasolt. Kiderült, hogy az édesítőszerek is megemelik az inzulin-szintet, tehát például a diétás üdítők fogyasztása is kiváltja az inzulinválaszt, és hosszú távon insulin rezisztenciához vezet.

Fokozatos változtatás javasolt: az étrenden mindig csak 10%-ot változtassunk, először pl. az édességet elhagyni, és ha már ez sikerült, utána következhet a fehér kenyér, a krumpli, stb. A 10%-nál nagyobb változtatás nehezen tartható hosszabb távon, ami elengedhetetlen.

Ajánlott heti 5 alkalommal, legalább 30 perces mozgás, ami járjon izzadással. Fontos, hogy élvezze a mozgást: evezés, kerékpározás, tenisz, tánc…

A rossz bélbaktériumok ellen jelenleg semmilyen gyógyszer nincs, csak diétával és a mozgással lehet a mennyiségüket befolyásolni.

 unnamed-2

Ajánlott cikk

Kísérleti technológia az OMV-nél: műanyaghulladékból készül a szintetikus olaj

Újabb szintet ért el műanyag-feldolgozás és hasznosítás terén az OMV AG a tavaly átadott ReOil …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás