FRISSS!!!
Home / Élet+Stílus / Életmód / “A mézeskalács minden évben az én feladatom” – így telik a karácsony Kovács Dórinál és Tokár Tominál

“A mézeskalács minden évben az én feladatom” – így telik a karácsony Kovács Dórinál és Tokár Tominál

Az ismert vlogger és a televíziós műsorvezető számára a karácsony a minőségi időtöltés ünnepe: az év végi hajtás után mindketten szívesen kapcsolódnak ki szeretteik körében, aminek természetesen a közös sütés is fontos része. A Dr. Oetker #szívbőlsüti kampánya során nemcsak az derült ki, hogy mi Dóri kedvenc süteménye, de az is, hogy milyen extravagáns karácsonyfát állít a Nyerő Párosból is ismert jegyespár.

A december igazi hajtós időszak Kovács Dóri és Tokár Tomi számára, így karácsonykor mindketten nagyon figyelnek arra, hogy ez a néhány nap valóban a pihenésről és a meghitt időtöltésről szóljon – ilyenkor igyekeznek olyan sok időt tölteni a szeretteikkel, amennyit csak lehet, illetve azokat a távolabb élő rokonokat is meglátogatják, akikkel év közben a feszített tempó miatt nem tudnak találkozni.

Családi ünnep a hagyomány nevében

Dóri elmondta, hogy legtöbbször az utolsó pillanatban kezd neki az ünnepi készülődésnek, azonban ilyenkor hatékony üzemmódra kapcsol, így mire eljön a karácsony, már minden készen áll arra, hogy az ünnepeket a már megszokott családi hagyományok szerint töltsék. “A szentestét mindig szűk családi körben, a szülőkkel töltjük: mivel Tomi családja szinte az ország másik felében él, a 24-ét mindenki a szüleivel tölti, másnap pedig már közösen ünneplünk” – mesélte Dóri. A hagyományok persze az ünnepi menüben is jelen vannak: “A karácsonyi menüsor már-már tradícióvá vált nálunk, így többnyire nem változtatunk a megszokott ételsoron. Otthon még a karácsonyfa is hagyományos: a szüleim minden évben élő fenyőt választanak, amit klasszikus díszekkel díszítünk fel – talán ezért is választottam én egy extravagánsabb darabot a saját lakásunkba” – mondta. És hogy milyen egy extravagáns karácsonyfa? Dóri elárulta, hogy az ünnepek alatt egy fehér műfenyő a lakás éke, amit minden évben merész színű, különleges díszekkel dekorál ki.

Karácsonykor Dóri a mézeskalács-felelős

Az ünnepi teendők közül természetesen a sütés sem maradhat ki: “Anyukám mákos bejglijét bármikor meg tudnám enni: gyakran év közben is “bepróbálkozom” nála, de többnyire sajnos várnom kell karácsonyig” – mondta nevetve Dóri. Bár a bejglit minden évben az anyukájára bízza, a mézeskalács az ő feladata, a fahéj és a szegfűszeg illata pedig nemcsak az ünnepek alatt, hanem egész évben rabul ejti. A Dr. Oetker #szívbőlsüti nyereményjátéka során természetesen nem csak a bejglik és a mézeskalácsok mérkőznek meg: bármilyen süteménnyel benevezhetünk, hogy megnyerjük a Dr. Oetker ajándékcsomagok és a Kitchen Aid robotgépek egyikét.

Jobb adni, mint kapni

Dóri máig szívesen emlékszik vissza arra, hogy milyen izgatottan várta gyerekkorában a Jézuska csilingelését, az ajándékozás öröme pedig a mai napig hozzájárul a tökéletes ünnepi hangulathoz. A sikeres vlogger elárulta, hogy sokkal jobban szeret adni, mint kapni, a vőlegényétől kapott ajándékokat azonban nagy becsben tartja: “Tavaly Tomi egy olyan parfümöt adott nekem, amire már nagyon régóta vágytam, Tomi akkor a legboldogabb, ha Legót kap, valószínűleg tavaly az került a közös fa alá”.

Te készíted a legfinomabb karácsonyi süteményeket? Próbáld ki magad a Dr. Oetker #szívbőlsüti nyereményjátékán december 31-ig, lepd meg szeretteidet egy igazán ütős süteménnyel és nyerj naponta ajándékcsomagot, vagy hetente egy Kitchen Aid botmixer-garnitúrát!

A nyereményjáték részletei a sutnijo.hu/szivbolsuti weboldalon érhetők el.

Flódni pohárdesszert

Hozzávalók

kb. 4-6 adaghoz

Tésztához

Mákos réteghez

Almás réteghez

Diós réteghez

Töltelékhez

Díszítéshez

  • 1 darab felvert tojás (M-es) a kenéshez
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 30 g durvára vágott dióbél

Elkészítés:

A leveles tésztát kivesszük a hűtőből, és szobahőmérsékleten pihentetjük 10-15 percet. A tejet felforraljuk, belekeverjük a reszelt narancshéjat, és ízlés szerint mézzel édesítjük. Forrás után hozzáadjuk az őrölt mákot, és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg teljesen fel nem szívja a tejet, majd hűlni hagyjuk. Az őrölt dióbelet citromhéjjal elkeverjük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kivágjuk, majd az almahúst nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve, éppen egy kevés vizet aláöntve puhára pároljuk és hűlni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:

Tészta: A leveles tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, a papírt tepsire (kb. 30×40 cm) helyezzük. A tésztából kiszaggatunk 12 korongot (átmérőjük legyen valamennyivel kisebb, mint a desszertes poharak szája), a maradék tésztából karácsonyi formákat, pl. csillagokat szaggatunk ki. A kiszaggatott formákat a felvert tojással megkenjük. A kristálycukrot és a durvára vágott diót összekeverjük, majd a korongokat megszórjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk és a formákat aranybarnára sütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 12-15 perc

Töltelék: A kimért hideg tejet egy magas falú keverőedénybe tesszük, majd a krémpudingport – a csomagoláson leírtak szerint – kézi habverővel kb. 3 percig keverjük. Kettéosztjuk, egyik feléhez hozzákeverjük a mákot, a másikhoz pedig a diót. A desszertes poharak aljába 1-1 tésztakorongot helyezünk. Erre kanalazzuk ízlés szerint felváltva a mákos, a diós és az almás tölteléket további 2-2 tésztakoronggal.

Díszítés: A desszertek tetejét leveles tészta csillagokkal és kevés dióbéllel díszítjük.

Ajánlott cikk

Okosgomb az új csodafegyver a traffipaxok ellen

Csúcstechnológiával a sebességmérések ellen Autóba helyezhető okoseszközzel rukkolt elő a legnépszerűbb magyar traffipaxjelző alkalmazás, a …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás