FRISSS!!!
Home / Címlap / „Szeretném, ha a magyar bor ki tudná használni a benne rejlő lehetőségeket”

„Szeretném, ha a magyar bor ki tudná használni a benne rejlő lehetőségeket”

Szeptember 22-én jelenik meg a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin

A Winelovers márkanév mára egyet jelent a hazai borászok és boraik, valamint a minőségi borfogyasztók iránti elkötelezettséggel. A 116 oldalas Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazint az a szándék hívta életre, hogy hozzájáruljon a legjobb magyar borok népszerűsítéséhez, a fogyasztókat pedig támogassa abban, hogy a sokszínű kínálatban megtalálják azokat az igazodási pontokat, amelyek borválasztásukat segíthetik

A cél tehát nem volt kevesebb, mint megnevezni és bemutatni azt a száz magyar bort, amely a hazai és nemzetközi borversenyek eredményei, valamint a szakmai ajánlók javaslatai alapján összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkedik.

Bár középpontjában a száz legkiválóbbnak ítélt bor listája és részletes leírása áll, a magazin 11, hazánkban kiemelt figyelmet érdemlő kategória (pezsgő és habzóbor; illatos fehérbor; olaszrizling; furmint; késői szüretelésű édes bor; aszúbor; rozé; kékfrankos; bikavér; bordói házasítás; Villányi Franc) legjobbjait is bemutatja annak érdekében, hogy az olvasók a lehető legteljesebb képet kapják a magyar borokról. 

A Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor magazin a toplistákon kívül izgalmas és friss, a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal jelenik meg. A zsűri elnökének felkért brit Caroline Gilby Master of Wine (tőle származik a címadó idézet) mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magyar borok nemzetközi potenciálját egy másik Master of Wine segítségével elemzik. A magazin a borgasztronómia és a borkultúra fejlődését, a bormarketing, a címketervezés és a borversenyek témakörét is alaposan körüljárja. A Neszmélyi borvidék pedig 24 oldalas önálló mellékletben mutatkozik be.

„Magazinunk főszerkesztőjeként és a Winelovers 100 borbírálat zsűritagjaként a munkám egyszerre volt nehéz és könnyű; embert próbáló, kihívásokban bővelkedő, ugyanakkor örömteli és lelkesítő. Listánk nem ígér bizonyosságot. Élményeket viszont igen.  Arra biztatjuk olvasóinkat, állítsák össze saját toplistájukat. A régi kedvencek mellé fedezzenek fel újakat izgalmas borvidékeket, sosem kóstolt szőlőfajtákat, újragondolt borkészítési eljárásokat, tudatos és elkötelezett borászokat.” – ajánlja a kiadványt az olvasók figyelmébe Vancsik Ivett főszerkesztő.

A magazin online felületén (www.winelovers100.hu) előjegyzésben már több száz példány elkelt; szeptember 22-től pedig az újságárusoknál és a Libri könyvesbolt-hálózat üzleteiben is megvásárolható a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin. A listán szereplő borokkal az érdeklődők a Borkollégium mesterkurzusain, valamint a 2008. december 8-án megrendezésre kerülő Winelovers 100 nagykóstoló rendezvényen közelebbről is megismerkedhetnek.

Kérdések és válaszok

Miért a Winelovers?

A Winelovers szakmai csapata otthonosan mozog a magyar borok világában; az általuk rendezett nagykóstolókat megelőző borteszteken kívül többek között ők szervezték és bonyolították le a 100 legjobb magyar bor kóstolóját 2016-ban és 2017-ben, tervezték és szerkesztették a kiadvány tartalmát mindkét évben. Szervezési és szerkesztőségi tapasztalatuk és szakmai felkészültségük a garancia arra, hogy a saját kiadásukban megjelenő Winelovers 100 a legnagyobb gondossággal készült el és mind tartalmában, mind küllemében a legmagasabb színvonalon kerül az olvasók elé.

Milyen tételek kerültek a zsűri elé?

A legszélesebb merítés érdekében a mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai (2017. július 1. – 2018. június 30. között lezajlott versenyek legalább aranyérmes borai) és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a zsűritagok elé. Az ajánlást azért tartották fontosnak, mert így olyan termelők és borok is esélyt kaptak a megmérettetésre (és egyben visszajelzést is), amelyek a borversenyeken nem indulnak, mégis a legjobbak között lehet a helyük. 
A Winelovers 100 kóstolóra a szervezők a tételeket közvetlenül a pincészetektől kérték be, 3-3 palackos mennyiségben. Nevezési díj nem volt; a termelőktől egy, a bor legfontosabb adatait tartalmazó adatlap kitöltését és a forgalomba hozatali engedély másolatát kérték csupán a borok mellett.

Kik bíráltak?

A zsűri tagjai WSET diplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok; közülük többen a Borkollégium oktatói. A képzési háttér egységessége biztosította az egyezményes sztenderdek szerinti, objektív bírálatot.

Zsűritagok:

  • Caroline Gilby Master of Wine, a Borászok Barátja cím birtokosa, borszakíró, a zsűri elnöke
  • Bálint László DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA társalapítója, a Borkollégium oktatója
  • Kielmayer Kristian DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakíró, a Borkollégium oktatója
  • Konkoly Mihály DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője
  • Mészáros Gabriella DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója
  • Sánta Zoltán DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium vezető oktatója
  • Szakács-Orha Imre, DipWSET, Master of Wine hallgató, a WINB Development Association (Románia) alapítója
  • Vancsik Ivett DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Vinoport.hu és a Winelovers 100 főszerkesztője

 

Milyen körülmények között és milyen szempontok alapján zajlott a bírálat?

Magát a bírálatot komoly szervezési és előkészítési munka előzte meg. A zsűri elé a három kóstolási napon összesen 303 tétel került. A zsűritagok minden tételt vakon kóstoltak és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelték a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstolt. A zsűri tagjainak pontszámait a jegyzőkönyv vezetője az egyes flight-ok (kóstolási blokkok; max. 12 tétel kerül kóstolásra egy flight-on belül) után tételenként, elektronikusan rögzítette. A végső pontszám az egyes zsűritagokról kapott pontok számtani átlaga alapján került meghatározásra.

A bírálat 2018 augusztusában, a Borkollégiumban zajlott. Itt professzionális körülmények között, természetes megvilágítású helyiségben, optimális hőmérsékleten hozzáértő szakemberek által kiváló minőségű poharakba töltve kóstolta a zsűri a versengő tételeket.

Mi biztosította a bírálat objektivitását, a pontozás tisztaságát, hitelességét, megbízhatóságát? 

A borok kóstolása vakon történt; az egyes tételek felfedésére a végső pontszám rögzítése után, a kóstolónap végén kerül csak sor, ezzel is biztosítva a bírálat elfogulatlanságát.

Hogy készültek a borleírások?

A kiadványban szereplő borleírásokat a zsűritagok és saját kóstolási jegyzeteik, valamint a borokat beküldő termelőktől kapott technikai adatlapok alapján Ripka Gergely és Hegyi Gábor borszakírók készítették.

Ajánlott cikk

4. hely és csapatgyőzelem – így zárta Tassi Attila az idei szezont

Óriási küzdelem zajlott ma a Túraautó-Európa-bajnokság utolsó futamán – Tassi Attila az összetett verseny 4. …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás