FRISSS!!!
Home / Címlap / Vodkával kevert csokis túró és paprikakrém -Te bevállalnád?

Vodkával kevert csokis túró és paprikakrém -Te bevállalnád?

Formabontó koktélok: avagy finn vodkakurzus egy kicsit másképp

Néhány év kihagyás után ismét hazánkba látogattak a finn vodkamesterek. A két lappföldi nagyágyú, Markku Raittinen és Pekka Pellinen egy interaktív előadás keretében avatták be Budapest legelismertebb bárjainak mixereit a finn vodka titkaiba és a legújabb koktéltrendekbe.

Ám a program itt még nem ért véget, Pekkának egy kihívásban is részt kellett vennie: elöljáróban csak annyit, próbára tették a magyar ízek…

Világszerte sok irigye akad Markku Raittinennek és Pekka Pellinennek, akik a finn vodka nagyköveteiként utaznak országról országra. Az állomások között idén újra útba ejtették Magyarországot is, hogy a hazai mixerek se maradjanak le a legújabb irányzatokról.  

Markku Raittinen, a márka Master Tastere mindent tud a finn vodkáról. A két lábon járó „vodkapedia” komplex szakmai program keretében avatta be a hazai bártendereket a világszerte népszerű párlat történetébe.

„Ha egy szóban kellene jellemeznem, hogy miben különbözik a finn vodka az összes többitől, akkor azt mondanám, hogy az a tisztaság. Ez a leglágyabb és a legtisztább párlat a piacon, így nem meglepő, hogy mára világszerte több, mint 25 millió liter Finlandiát adunk el évente. Ez feltehetően ennek az előbb említett lágy és tiszta ízének köszönhető, ami – amellett, hogy fogyasztani is igen kellemes – rendkívül jó alapját képezi a különböző koktéloknak és ízesített italoknak, így érdemes kísérletezni vele” – kezdte Markku.

Pekka Raittinen, a koktélok nagymestere. A Finlandia Brand Mixologist-jának missziója, hogy a világ minden tájáról felfedezze a legújabb koktélötleteket és áramlatokat.

„A tűz mindenhol rabul ejti az embereket. Akárhova megyek, imádják. Nagyon mutatós, a füstös íz pedig megbolondítja a koktélokat. Látványossá teszi a tálalást is, a gomolygó füst mindenkit lenyűgöz. Meglepő módon az ecet is nagy népszerűségnek örvend szerte a világon. Ez azonban egy nagyon huncut összetevő, amíg 1-2 csepp kiemeli az ízeket, addig, ha túl sokat használunk belőle, könnyedén tönkre is tehetjük az italunkat” – folytatta Pekka, akitől azt is megtudtuk, hogy a sós, fűszeres koktélok is nagyon kedveltek manapság. Akármerre utazik a világban, ez az ízvilág gyakran visszaköszön.

Ám a különleges program ezzel még nem ért véget, Pekkát mi is kihívás elé állítottuk. Kiderítettük, hogyan inspirálják őt a tipikus magyar ízek, és mit kezd például egy-egy olyan hozzávalóval, mint a hamisítatlan csípős paprikakrém vagy épp az egyik legnépszerűbb túrós édességünk. 

„A paprikakrém különösen nagy kihívást jelentett számomra, mert nem vagyok nagy rajongója a csípősnek. De aztán arra gondoltam, a paradicsomot szeretem, a smoothie-kat is kedvelem, szülessen hát egy csípős-vodkás gazpacho koktél! A túrós desszerttel valamivel könnyebb dolgom volt. Kimondottan élvezem az édes-sós kombinációkat, így sós popcornnal bolondítottam meg, és egy szem málnát is használtam. Ez a mennyiség ugyan ízt nem ad neki, de gyönyörű rózsaszín színt annál inkább, és imádom a színeket” – osztotta meg mosolyogva a Pekka.

A Mixologist elárulta nekünk néhány különleges koktéljának receptjét is, köztük a magyaros kombinációkkal, így, ha kedvet kaptunk egy nyáresti koktélozáshoz, az alábbiakat követve kipróbálhatjuk a kreációkat.

Helsinki Mule

1 rész Finlandia Lime Vodka

3 rész gyömbérsör

½ rész limelé

Öntsük össze a hozzávalókat, keverjük meg és már készen is vagyunk. Szervírozzuk magasfalú pohárban.

Díszítéshez: Uborka, lime, gyömbér

 

Smoked Spicy Paprika Gazpacho

3 rész Finlandia Vodka

1 rész Finlandia Lime Vodka

Néhány csepp citromlé

Néhány csepp Worcestershire szósz

½ mokkáskanál csípős paprikakrém

Só, bors

Dijon mustár és torma

Paradicsomlé

Keverjük össze és hagyjuk kicsit állni az alapanyagokat, majd konyhai füstölőpisztollyal füstöljük meg koktélunkat.

Díszítéshez: Lime, uborka, zellerszár

Csokis-túrós Popcorn Sour

1 rész Finlandia Mango Vodka

1 csokis túrórúd

¾ frissen facsart citromlé

½ rész cukorszirup

Popcorn

1 szem málna

Tojásfehérje (kihagyható)

Rázzuk össze az alapanyagokat és öntsük egy jéggel teli pohárba, halmozzunk egy papírdobozba popcornt és tegyük bele a poharunkat.  

Díszítéshez: Popcorn

FINLANDIA Vegan Sour

1 rész Finlandia Grapefruit Vodka

¾ rész friss citromlé

½ rész cukorszirup

½ rész Aquafaba (csicseriborsó leve)

Kapor

Köménymag (egész)

Só, bors

Rázzuk össze az összes alapanyagot és szűrjük dobozba. A szervírozáshoz használjunk junk food tésztás dobozt.

Díszítéshez: Ehető zöldek

A Finlandia a mértékletes alkoholfogyasztás híve, fogyassza Ön is felelősséggel.

Ajánlott cikk

ExperiDance nyitotta tegnap a 16. FINA Junior Műúszó Világbajnokságot

Emlékezetes élmény a társulat számára a tavalyi budapesti FINA Vizes VB, ahol az ExperiDance tánckara, Táncakadémiája …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás