FRISSS!!!
Home / Címlap / Tokió magyar szemmel

Tokió magyar szemmel

Soós Bertalan tematikus fotókiállítása az Asahi támogatásával

Nyüzsgés, rendezett terek, modern, folyamatosan fejlődő, lendületesen lüktető nagyváros. A minden ízében modern Tokióról szól Soós Bertalan, Japán első számú sörének, az Asahi Super Dry márkanagykövetének 2018. június 4-éig látható fotókiállítása, mely elsősorban a japán sörkultúrát, a helyi étteremi világot, gasztro- és nagyvárosi pillanatokat mutatja be az érdeklődők számára a budapesti Bálnában található Esetleg bárban.

Soós Bertalan dokumentarista jellegű látásmódjával a városi fotósok egyik mesterének számít. Hangulatokat, vizuális ingereket örökít meg, legyen szó részletekről, vagy egy egész városképről, mozzanatokról vagy emberekről, mindenben azt a pillanatot igyekszik átadni, amikor „megzizzennek” a dolgok, vagy érvényesül valaminek az igazi hangulata. Alig egy hónapja tért haza Tokióból, ahol elvarázsolta Japán, a kultúra, a gasztronómia, a magas épületek, a lüktető utcák, az izgalmas fények és hangulatok…

Ha Japánban járunk, az alábbiakat mindenképp érdemes megtapasztalni Berci szerint:

Japánban minden a sörrel kezdődik – Az étkezéseket sörrel indítják, illetve azzal is zárják. Az európai sörcsapokhoz szokott, szakavatott szemek számára egyből szembetűnő az első különbség: a japán sörcsapokból nagyon erőteljesen, gyorsan, szinte ömlik a sör, mivel nagy mennyiséget, viszonylag gyorsan kell felszolgálni a japán vendéglátóhelyeken, hiszen addig semmilyen étkezés nem indulhat el, amíg nincs az asztalon mindenki előtt a maga frissen csapolt söre.

Filozófia a mindennapokban – A „kaizen” filozófiáját sokan ismerik, ennek alappillére, hogy Japánban mindent – legyen szó termékről, gyártásról vagy fejlesztésről – jobbá és jobbá lehet tenni a tökéletes eredmény érdekében. A kaizen filozófia számos területen megmutatkozik, legyen szó autó- vagy sörgyártásról, építészetről vagy sushi készítésről a folyamatos innováció mindenütt tetten érhető, amerre járunk.

Igazi vagy csak műanyag – Bevált szokás, hogy az éttermek kirakatába ki vannak téve az ételek, amelyek elérhetőek a menün. A műanyag alkotások annyira precízen és élethűen vannak elkészítve, hogy szinte alig lehet őket megkülönböztetni a valódi kínálattól, így a vendég egyből tudja, hogy mekkora és milyen adagokra számíthat, milyen tálalásban.  Ez a szokás is a japán előrelátó tervezés és figyelmesség iskolapéldája: nemcsak arra törekednek a gasztronómiában, hogy a híresen finom és különleges japán ételeket tökéletes formában szolgálják fel a vendégeknek, de egyúttal minimalizálják annak a lehetőségét is, hogy a vendéget csalódás érhesse, elősegítve ezáltal is a tökéletes gasztronómiai élményt.

Plusz egy érdekesség a Japánspecialista idegenvezetője, Vida Március Mitsuki, Berci utazásának szervezője ajánlásával:

A barátság a terített asztalnál kezdődik – Különösen igaz ez Japánra, ahol érdemes felkészülni az európaitól meglehetősen eltérő asztali szokásokból, hiszen ezzel vívhatjuk ki igazán vendéglátóink rokonszenvét. Talán a legszokatlanabb például a szürcsölés – legyen az sör vagy akár forró leves – nem udvariatlanság, sőt, inkább elvárás, visszajelzés arra, hogy mennyire ízlik az adott étel, ital.

Ajánlott cikk

A vitorlázók igénye hívta életre a legújabb Balatonkerülő versenyt

A „8m Open” kétszemélyes Balatonkerülő versenyt idén elsőként rendezik meg augusztus 18-19 között, aminek a …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás