FRISSS!!!
Home / Címlap / A tökéletes kávé nem kér cukrot

A tökéletes kávé nem kér cukrot

Ha jó az alapanyag, jól pörkölik, és jól készítik el, a kávét felesleges cukorral édesíteni, mert nem lehet keserű. Magyarországon régóta él a rossz beidegződés, amit most próbálunk levetkőzni.

A kávét egészen a 17.-18. századig alkohollal ízesítették az emberek, mígnem a kereskedők rájöttek, hogy a cukrot jobban tudják értékesíteni és az európai kávéházak is előszeretettel kezdték el használni. Az 1950-es évektől a kávéfogyasztás ugrásszerű megnövekedésével és az egyre rosszabb minőségi kávék megjelenésével pedig még cukrosabban fogyasztjuk az

italt.


Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája arról beszélt, ha ma készítenénk egy gyors közvélemény-kutatást arról, hogy ki miért issza cukorral a kávéját, a válaszadók 98-99 százaléka azt felelné: azért, mert keserű. Ez viszont tévhit, hiszen a tökéletes kávé íze sosem keserű.

„A jó kávéhoz három elengedhetetlen feltételnek kell teljesülnie: hogy jó ültetvényről származzon, jól pörköljék, és hogy jól készítsék el. Ha ezek mindegyike megvan, akkor az édes és a keserű egyensúlyban van, ellenkező esetben, ha bármelyik gyenge, nem kapjuk meg a várt eredményt” – magyarázta a szakember.

Mint fogalmazott, nem feltétlen baj, ha a sötét pörkölésű kávéhoz cukrot adunk, de akkor csak a másik arcát ismerjük meg az italnak. Az újhullámos kávékultúra a világosabb pörkölést helyezi előtérbe, amely sokkal édesebb, gyümölcsösebb, és mivel a keserű egyáltalán nincs jelen benne, felesleges cukorral elrontani.

Hegedüs László mindenkinek azt javasolja, aki most ismerkedik a kávéval, hogy előbb kóstolja meg magában a kínálatot, és csak utána döntsön a cukor hozzáadásáról. Fontosnak tartja továbbá, hogy ne pörköljük agyon a kávét, mert teljesen más ízvilágot kaphatunk.

A barista megjegyezte, Magyarországon a kávé-cukor párosítás egy rossz beidegződés, amit egy példával is szemléltetett.

„Gyermekkoromban én úgy ismerkedtem meg a kávéval, hogy nagyszüleim a csészében lévő cukorra öntöttek pár csepp kávét, de ugyanez történt a tea esetén is. Ezt az évtizedes hagyományt próbáljuk most levetkőzni, ugyanakkor csak úgy sikerülhet, ha minőségi alapanyaggal dolgozunk és figyelünk a részletekre” – mondta.

A Paksi Kávé szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy Afrika több területén sóval, vajjal vagy pattogatott kukoricával isszák a kávét, a cukor tehát nem elhanyagolhatatlan mellőle, csupán szokássá vált.

fotók: www.apaksikave.hu

Ajánlott cikk

Új trend aranyozza be az Instagramot

Már közel hárommillió hashtaggel bír a legújabb Instagram-őrület, amely az olyan örökzöld fotós trendek babérjaira …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás