FRISSS!!!
Home / Élet+Stílus / Otthon / Többgenerációs családi ház: egy fiatal tervező szemével

Többgenerációs családi ház: egy fiatal tervező szemével

Újpest kertvárosának egyik legszebb utcájának számító Vécsey Károly utca 98 szám alatt állt egy üres telek. Hargitai Márk Máté pályakezdő tervező, egyetemista ide álmodott meg egy minden igényt kielégítő kortárs épületet, amiből a környéken kevés van. A ház tömegformálásában tökéletes összhangban vannak a hagyományos, és a modern építészeti megoldások. Az izgalmas, inspiráló terv a Stílus és Otthon, „Jövő Otthonai” elnevezésű, nagysikerű ötletpályázatán is az élvonalban volt.

Az épület méretének meghatározásánál fontos szempont volt, hogy a jelenlegi budapesti albérlet, illetve lakásárak mellett előnyösebb egy nagyobb, több-generáció együttélésére alkalmas házat építeni. Ennek okán a fiatal tervező egy nagyobb, közös konyhával, illetve étkezővel számolt, és az átlagosnál nagyobb a hálószobák száma is. A hagyományosnak mondható, félnyeregtetős részben lett kialakítva a „szülői blokk” – szimbolizálva az idősebb generációt. A modern épületszárny pedig az újgeneráció lakóterülete. Az épületgépészeti berendezések – napelemhez tartozó akkumulátor, hő-visszanyerős szellőző, közüzemi csatlakozók, kondenzációs kazán, bojler, mosógépek – egységesen, egy nagyobb méretű gépészeti szobában kaptak helyet.

A pályázat épület-szerkezettani része is aprólékosan kidolgozott. A tervek szerint a falazat téglás, a födém vasbetonból készült, a kétszintes épületszárnyban lévő épületkonzolok miatt. A beépítetlen tetőtér fölé viszont lehetőség van előre-gyártott födémrendszer alkalmazására. Az ablakok a hőszigetelés síkjában helyezkednek el, a lehető legkedvezőbb energetikai kialakításért. Az épület kialakításánál fontos szempont volt, hogy lehetőleg ne legyen túl sok üvegfelület, a kedvező hő-átbocsátás érdekében. Az egyetlen nagyobb méretű üvegfelület a ház déli oldalán helyezkedik el, biztosítja a megfelelő fényt a konyhába és az étkezőbe. A déli fekvés télen is kedvező, a nap fűtő hatása miatt. A közös használatú helyiségek hő-visszanyerő szellőztetésűek.

Garázsajtó tekintetében a ház homlokzatával harmonikus megjelenésű Hörmann hőszigetelt, szekcionált garázskapu kínálta az ideális megoldást, így a garázs közvetlenül a házból közelíthető meg. Bejárati ajtót is a Hörmann palettáról választott a tervező, mégpedig a magasfokú biztonsági igényeket kielégítő acélajtót. Természetesen itt is fontos szempont volt a kiváló hőszigetelés.

Mellékelten Hargitai Márk Máté pályázati anyaga.

Szíves felhasználásra a mellékelt fotók.

Még több információk a Hörmann termékekről, aktuális akciók: www.hormann.hu

Ajánlott cikk

30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon

A koraszülött-ellátással kapcsolatos kiemelkedő  nemzetközi konferenciát rendeznek Budapesten Magyarországon minden tizedik gyermek a 37. terhességi …

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás