FRISSS!!!
Home / Címlap / Pincészet Cserszegtomajról

Pincészet Cserszegtomajról

Romsics Bence helybeli fiatal borász, a pincészete bemutatásakor boldogan nyilatkozta számunkra: Úgy érzem, megtaláltam azt a szép kihívást az életben, ami nekem örömet okoz, és kiteljesedhetek benne. Ez persze egy 28 éves embernek egyben olyan feladat is, amiben nem szabad türelmetlennek lennem, hisz a szőlőművelés, borkészítés nem csak elméleti tudást, de sok gyakorlati tapasztalatot is igényel. De az biztos, jó úton járok, s erre bizonyítékok egyre jobb boraim is, amiket a borverseny eredmények is igazolnak.

Hogyan jellemezné a Romsics Pincészetet?

A 35 éves pincénket nagyszüleim, szüleim építették, már a dédszüleim is szőlőműveléssel foglalkoztak, de ez idáig a család saját, és baráti, rokoni fogyasztásra állított csak elő bort. Ez a mi cserszegtomaji pincészetünk, – amely még nem nevezhető komolyabb borászatnak, de reméljük annak is eljön az ideje – tehát elég régóta létezik, de még csak második éve működik úgy, hogy borértékesítéssel is foglalkozik.

A bor előállításába sok munkát, energiát kell beleölni, de mindennek csak akkor van üzletileg értelme, ha a művelt területek nagysága elér egy bizonyos volument. Mi egy hektár saját szőlőn gazdálkodunk, az azon megtermetthez még másfélszer annyit vásárolok is hozzá  -30-40 km-en belülről – a szüreti időszakban. A mienkéhez hozzáadott szőlőterméseket már jó előre lebeszélem a gazdákkal, és csak olyan fajtát vásárolok – kiegészítésképpen – ami nálam is terem.

Ahhoz, hogy én ezt a vállalkozást beindítottam, hozzájárult az is, hogy már kisgyermek korom óta a szőlő, a pince életem része volt. Nagyszüleim, szüleim hétvégenként mentek a szőlőbe, dolgoztak a pincében, ősszel pedig jött a szüret, s én is ilyenkor sok időt töltöttem velük. Engem az annyira megfogott, hogy középiskolában elhatároztam, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni.

Hogyan képezte magát, hogy egyre jobb borokat állíthassanak elő?

A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karán  végeztem borászat szakirányon. Emellett Budapesten kijártam különböző borkóstoló tanfolyamokat is, mint például a Borkollégium, ahol  bortanácsadóként, borszakértőként végeztem közép- és felsőfokon. Ezek lehetőséget nyújtottak arra, hogy megtanuljak szakszerűen bort kóstolni, megismertem a borhibákat, borbetegségeket, elsajátítottam az egyes fajtákra, borokra jellemző fajtajellegeket. Ez a tudás aztán nagyon jól hasznomra vált még akkor is, amikor már magam készítettem a bort, tudtam milyen ízre, érzésekre kell törekednem, hogy a megfelelő minőséget állítsam elő. Ezen a tanult anyagokon kívül természetesen rengeteg gyakorlat, tapasztalat is szükségeltetik, hisz minden év időjárása, és így a leszüretelt szőlő is más, évente másképpen kell elvégezni a borkezeléseket, s azt sem szabad elfelejteni, hogy a bor alapvetően egy élő anyag. A mi pincészetünk egészen másképpen működhet, mint egy nagy mennyiséget előállító borászat, ennek a különbségnek minden előnyével és hátrányával együtt.

Hogyan valósul ez meg a gyakorlatban?

Hatféle szőlőből készítünk bort.A fehérek közül a cserszegi fűszeres a legmeghatározóbb – amelyet itt Cserszegtomajon Dr. Bakonyi Károly nemesített – de mellette van olaszrizlingünk és sauvignon blanc-unk is. A rozét kékfrankosból készítjük, vörösbort szintén kékfrankosból, vlamint cabernet sauvignonból állítunk elő. Összmennyiségben évente 120-150 hektolitert készítünk, a növekedésünknek nem csak a tartályaink kapacitása, de az odafigyelés fontossága is határt szab. Ha az ember túlvállalná magát, akkor előfordulhat egyrészt minőségromlás, másrészt esetleg értékesítési nehézségeink is támadhatnának.

A borokat –családi segítséggel – már 5-6 éve terveim szerint én készítem. Két éve jött el az a pillanat, amikor hivatalossá tettem a működésemet, s ehhez vettem egy borárusító faházat is, amellyel borfesztiválokon veszek részt.

Cserszegtomajon a pince mellett van egy kis szőlőfeldolgozónk, a szüreteket hétvégére tesszük, hiszen ebbe családtagok, barátok segítenek be. Ma már palackozva is árusítunk borokat, de az előállított bormennyiség kétharmada folyóborként a pincénél  talál vevőre.

A szőlő zöldmunkáját édesapámmal és nagyszüleim segítségével végzem.  Vannak olyan munkák is a pincészetben, amik nem igényelnek ekkora szakértelmet, ebbe más családtagok is besegítenek.

Nagybátyám pedig – akire mint borászra is felnézek – mivel fizikailag távol él tőlünk, eszmeileg nyújt segítséget, és tanácsaival, boraimról alkotott véleményével járul hozzá ahhoz, hogy évről évre fejlődjek a borászat területén. Sokat adok a véleményére, s ha valamiben elakadok telefonos segítségkérésre is van lehetőségem.

Mi lehet a további fejlődés útja?

Továbblépést jelentene számunkra, ha olyan kóstoló termünk lenne, ahol egy busznyi – 30-40 – ember is le tudna ülni, kóstolni, ami közben előadást tarthatnánk és hidegtálakat is felszolgálnánk. Távlati célként fantáziát látok egy vendégház üzemeltetésében is, hisz a nagyvárosokban lakók szívesen töltenének pár napot úgy el, hogy a traktor hangjára ébrednek, és belelátnak egy kisüzemi szőlőművelés mindennapjaiba.

Fontos dolog az értékesítés. Milyen piaci szereplővé tudtak válni és ebben mi volt segítségükre?

Új pinceként be kellett sorolnunk magunkat valahová a borpiacon. Azt látom, ha valaki újként pozíciót szeretne elérni a piacon, akkor legalább olyan jónak- vagy még jobbnak – kell lennie, mint a többi szereplőnek.

Tisztában vagyok a boraink minőségével – amikre vonatkozóan jó visszajelzést adnak a helyi és országos borversenyeken elért helyezéseink – ott vagyunk a borkínálat felső 20-30 százalékában minőség tekintetében. Az idei újbor versenyen három borral indultam, mindhárom ezüstérmes lett, de pontszám tekintetében majdnem elérték az aranyérmesek szintjét. Tavasszal tartják az Országos Cserszegi fűszeres, és Irsai olivér fajtaversenyt, – ahová csak ilyen fajták nevezhetnek – ott a száz pontos rendszerben 1.5 pont hiányzott borunknak az aranyéremhez, az idei Miklós napi rozéversenyen 20 pontból 18.1 pontot értünk el. Az elért helyezések alapján, a palackos borainkon ezüst körcímkével jelezhetjük ezeket az eredményeket, ami segítséget, támpontot nyújt a vevőnek a vásárlásnál a boltokban. A jó helyezésnek tehát a presztízs mellet gyakorlati, üzleti értéke is van.Ha már a címkékről esik szó megjegyzem, hogy – ez marketingstratégiánk része – most készülünk egy új címkét bevezetni, amely praktikusabb az eddiginél, a megjelenéseinkben pedig szerepeltetjük a borprojekt kifejezést, ami elképzelésem szerint fiatalosságot, lendületességet, egyediséget, sugároz rólunk a vásárló felé.

Részt veszek borfesztiválokon is, ahol egyrészt megmutathatom borainkat, másrészt kapcsolatokat építhetek, tapasztalatokra tehetek szert.

Szakmai életem fontos állomásának tartom, hogy idén augusztusban tagjává választott a Da Bibere Zalai Borlovagrend, akik ezzel is elismerték, hogy sikerült személy szerint is sikereket elérnem a borászat területén.

A fogyasztót a minőség mellett az ár is érdekelheti.

A borpiac tekintetében látszik, hogy már viszonylag olcsó, vagy közepes árfekvés mellett lehet elfogadható, sőt jó borokat is kapni.

Ár tekintetében a mi folyóboraink helyben, a pincénkben 500 forint és valamivel e felett vannak, ha elviszem valahová, akkor erre még rájön bizonyos szállítási költség. A palackozott boraink valamivel drágábbak, hiszen a palacknak, a dugónak, a címkének mind-mind költsége van, amit be kell építenünk az árba.

Tölgyesi Tibor

Ajánlott cikk

Befogadó játszótér a közös élményekért!

A játék öröme mindenkié!   A Szerencsejáték Zrt. támogatásával és a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás