FRISSS!!!
Home / Címlap / Benne az igazság

Benne az igazság

Bizonyára már minden ember valamiféle kapcsolatba került a borral. Van, aki mértékkel, s van, aki mértéktelenül fogyasztja, sőt olyan is, aki egy kortyot le nem nyelne belőle. Az azonban bizonyos, ezen alkoholos nedű nélkül világunk mindenképpen szegényebb lenne.

Az emberiség egyik nagy felfedezése, hogy az erjesztett szőlő leve csodálatos hatással van a közérzetünkre, sőt a tudatunkra is.. Ezért nem véletlen, hogy a Föld több mint 90 országában foglalkoznak szőlőműveléssel, bortermeléssel. Bizonyára azért nem még ennél is többen, mert az éghajlati viszonyok csak nagyjából ezeken a helyeken teszik lehetővé, hogy ez a bogyós gyümölcs beérjen. Hiába azonban a rengeteg termelő ország mégis a világ bortermelésének 80%-át csak 12 bornagyhatalom állítja elő.

A talán kissé nagyzolósnak ható cím – A bor nagykönyve – egy rendkívül érdekes kiadványt takar. A szerzőpáros közérthető módon, lépésről-lépésre vezet be minket egy évezredes, mégis mai napig sok újdonságot rejtő, szinte kiismerhetetlen világba. A témakörök közül az első egy alapos áttekintést ad arról, mi is lényegében a bor, mik az alapkarakterei, hogyan kóstoljunk, miként tálaljuk és tároljuk a minőség megóvása érdekében. Majd következik a legfontosabb és a ma még talán kevéssé ismert borfajták bemutatása. Ez kilenc borstílusra van bontva, amelyben megtalálhatók például a könnyű fehérborok ugyanúgy, mint a testes vörösborok, vagy a manapság oly közkedvelt rozék. Azonban a bort nem csak önmagáért isszuk, hanem azért is, hogy megfelelő ételekkel párosítva, úgy hassanak egymásra, hogy még teljesebb kulináris élményekben lehessen részünk. Fontos tehát, hogy milyen ételekhez mit igyunk – illetve mit ne igyunk – legyenek azok akár hús, sajt vagy gyümölcs alapúak.

A földön elsősorban két jól behatárolható szélességi sávban teremnek meg azok a szőlőfajták, amikből bor készíthető. Érdemes tehát földrajzi elhelyezkedés szerint is megismerni a világot, ehhez remek segítséget nyújt az a könyvbeli „bortérkép”, melyet böngészve tájékozódhatunk sok érdekességről.

Néhány adat, ami bizonyára sokaknak hat a meglepetés erejével.  2012-ben a világ éves bortermelése 26 milliárd litert tett ki, –  s bizonyára létezik olyan „szomjas” ember, aki ebből minden literbe belekóstolt volna, csak úgy minőség ellenőrzési célból.  

A művelt földterületek nagysága is beszédes. Mi magyarok büszkén valljuk, hogy sokat fordítunk a borászat fejlesztésére, ma hazánkban közel 30ezer hektáron termelünk borszőlőt. Ehhez képest, a hozzánk hasonló nagyságú Portugáliában, ez a szám – több mint hétszeres – 224e hektár, Olaszországban 625e, Franciaországban, 836e Spanyolországban pedig, kereken 1 millió hektár.

Érdemes tehát nem csak kortyolgatni a finom borokat, de a hozzájuk kötődő szakirodalmat is böngészni, s ebben a kínálatban ez a könyv remek választása lehet mindenkinek.

Tölgyesi Tibor

Madeleine Puckette – Justin Hammack

Wine Folly

A bor nagykönyve

HVG Kiadó 2017

Ára:5500 Ft

Ajánlott cikk

Népszerű a Simple fiók az online vásárlók körében

Népszerű a Simple fiók az online vásárlók körében A bevezetését követő másfél hónapban 300 millió …

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás