FRISSS!!!
Home / Címlap / A Nagykarácsony sorsjegy megvásárlásával most bárki részese lehet egy különleges játszótér felépítésének

A Nagykarácsony sorsjegy megvásárlásával most bárki részese lehet egy különleges játszótér felépítésének

Ha hiszel egy elfogadóbb világban, csatlakozz hozzánk!  

 Idén a limitált kiadású Nagykarácsony sorsjegy megvásárlásával bárki hozzájárulhat három akadálymentes, befogadó játszótér felépítéséhez, ahol ép és fogyatékossággal élő gyermekek játszhatnak együtt. A kezdeményezéshez olyan elismert, fogyatékossággal élő személyek is csatlakoztak, mint Mosolyka vagy Weisz Fanni.  

A Szerencsejáték Zrt. karácsonyi sorsjegyeivel évek óta segíti jótékonysági szervezetek munkáját. Most idén először azonban nem általános támogatást nyújt, hanem egy társadalmi befogadást erősítő kezdeményezés megvalósulását célozza. A november 3-tól jövő év februárjáig kapható Nagykarácsony sorsjegy értékesítéséből sorsjegyenként 25 Ft-ot adományoz, melyből 2018-ban három akadálymentes játszótér épülhet majd fel. Ilyen játszóterekből sajnos nagyon kevés van jelenleg az országban, pedig a probléma számos családot érint: a népszámlálási adatok szerint közel egymillió magyar él valamilyen fogyatékossággal – ez a népesség közel 10 százalékát jelenti.

A nemzeti lottótársaság A játék összeköt! elnevezésű programját a fogyatékossággal élők 10 tagszervezetét tömörítő Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával együttműködve indította el.

A kezdeményezéshez olyan elismert nevek is csatlakoztak, mint Hozleiter Fanny, azaz Mosolyka, a Baltazár Színház színészei, Weisz Fanni, valamint Érdi Tamás zongoraművész. Ők valamennyien olyan inspiráló példát mutatnak nemcsak a fogyatékossággal élők, de a társadalom ép tagjai számára is, mely azt bizonyítja: hittel, akarattal és kitartással, fogyatékossággal élve is lehet kiegyensúlyozott életet élni, sőt komoly szakmai sikereket elérni.

,,Mindannyian, kivétel nélkül ugyanarra vágyunk: hogy szeressenek és elfogadjanak. A játék valóban összeköt és összehoz minket. Azt gondolom, hogy a játszótér az elfogadó világ egyik legfontosabb helyszíne: itt a partnerség, az együttműködés és a barátság a kulcsszó. Az együtt játszás öröme mindenkiben örökre rögzül. Megértőek leszünk és megérthetőek, iskolásként, felnőttként, szülőként egyaránt, és nagyon fontos, hogy később munkatársként is” – nyilatkozta Mosolyka, a Szerencsejáték Zrt. jószolgálati nagykövete.

Információk a 2017-es Kiskarácsony, Nagykarácsony sorsjegy-családról és a Játék összeköt! akadálymentes és befogadó játszótér-építési programról

A Szerencsejáték Zrt. 2017-es karácsonyi sorsjegy-családjának bemutatása

A Szerencsejáték Zrt. kínálatában 2011 óta szerepelnek a szezonálisan, az adventi időszak elején bevezetésre kerülő karácsonyi sorsjegyek, amelyeket a játékosok részéről mindig nagy várakozás övez.

Az idei évben – a lottótársaság történetében először – a karácsonyi sorsjegyek kéttagú sorsjegycsaládként, Kiskarácsony és Nagykarácsony elnevezéssel kerülnek kibocsátásra. A limitált darabszámú sorsjegyek bevezetésére 2017. november 3-án kerül sor, és 2018. február 5-ig lesznek elérhetőek az értékesítőhelyeken.  

Kiskarácsony sorsjegy:

A Kiskarácsony sorsjegy mérete megegyezik a Black Jack sorsjegy méretével, és 6 különböző változatban lesz megvásárolható, amelyeken a Nagykarácsony sorsjegy grafikáján is megtalálható ünnepi motívumok köszönnek vissza.

A sorsjegyek kaparófelülete szimbólumkereső játékot rejt, amelyen a játékos akkor nyer, ha a három sorban található szimbólumpárok közül legalább egyben azonos szimbólumokat talál.

Milyen különlegességeket kínál a Kiskarácsony sorsjegy a vásárlóknak?

 • 200 Ft-os árával a Kiskarácsony sorsjegy a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálatának legkedvezőbb árú, mindenki számára elérhető terméke.
 • A Kiskarácsony a rajta található „Neked Tőlem” feliratnak köszönhetően akár ajándékkísérő funkciót is elláthat, így egyedi kiegészítője lehet a családi karácsonyi ajándékoknak is.
 • A sorsjegy főnyereménye 5 millió forint, míg a teljes sorozattal elérhető össznyeremény 360 millió forint.

Nagykarácsony sorsjegy:

A Nagykarácsony sorsjegy már méretéből adódóan is kitűnik a lottótársaság sorsjegy-kínálatából, hiszen közel A4-es méretű, és 24+2 nyitható ablak található rajta, mindegyik alatt egy-egy kaparófelülettel.

A sorsjegy előoldalán található 24+2 ablak felnyitását követően válik elérhetővé a sorsjegyen lévő három játék. Az egyes ablakok perforáció mentén történő felnyitása, és az alattuk levő játékmezőket letakaró rétegek ledörzsölése után állapítható meg, hogy nyertes-e a sorsjegy.

A sorsjegy fő játéktípusa az adventi szimbólumkereső játék. A kalendárium számozott kis ablakai 1-től 24-ig egy-egy szimbólumot rejtenek. A játékosnak az 1-24. ablakok felnyitása után a kaparófelületek alatt a nyereménytáblának megfelelő mennyiségű egyforma szimbólumot kell találnia ahhoz, hogy nyereményt érjen el.

A szimbólumkeresés mellett két bónuszjátékot is kínál a Nagykarácsony sorsjegy. Az első bónuszjátékban az ablak felnyitása után a kaparófelület alatt a játékosnak három hópehely szimbólumot kell találnia az 5 000 forintos nyeremény eléréséhez. A második bónuszjátékban pedig az ablak felnyitása után a kaparófelület alatt az F, E, N, Y és Ő betűk mindegyikét meg kell találnia ahhoz, hogy nyereményt érjen el.

Milyen különlegességeket kínál a Nagykarácsony sorsjegy a vásárlóknak?

 • 2000 Ft-os Nagykarácsony sorsjegy a jelenleg elérhető sorsjegy-kínálaton belül a legmagasabb, 75 millió forintos főnyereményt kínálja.
 • A teljes sorozattal megnyerhető 4,14 milliárd forintos össznyeremény szintén kimagaslóan magasnak számít.

+1: A Nagykarácsony sorsjegy megvásárlásával a játékosok – sorsjegyenként 25 Ft-tal – a FESZT (Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa) által elindított Játék összeköt! program keretében 3 hazai akadálymentes, befogadó játszótér felépítését is támogathatják!

A Szerencsejáték Zrt. felmérése* szerint a magyar játékosok számára a szezonális karácsonyi sorsjegy különösen kedves, amelyre szívesen áldoznak és adják ajándékba, sőt, örömmel fogadják, ha a sorsjegyhez támogatási cél is társul.

Az elmúlt években számos olyan sorsjegy került bevezetésre, amellyel a játékosok jó célokat szolgáló szervezet működését támogathatták. A korábbi karácsonyi sorsjegyek esetében ilyenek voltak a Bátor Tábor Alapítvány, a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány, valamint az Őrangyalok Ligája.

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) tevékenysége, valamint a Játék összeköt! program bemutatása

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) a különböző fogyatékossági csoportok országos, illetve regionális szervezeteinek ernyőszervezete. Az ernyőszervezet 2004 óta látja el a magyar fogyatékos emberek európai uniós érdekképviseletét. Az ernyőszervezetbe tömörülés a fogyatékos emberek csoportjait és szervezeteit hozza össze, képviselve azok közös érdekeit a fogyatékosság típusára tekintet nélkül. A FESZT teljes jogú tagja az Európai Fogyatékosügyi Fórumnak (EDF), amelynek célja az Európai Unió jogi szabályozásának befolyásolása a fogyatékos személyek emberi, állampolgári és fogyasztói jogainak és esélyegyenlőségük érvényesítése érdekében. A FESZT részt vesz az Európai Fogyatékosügyi Fórum vezetésében.

Képviselt tagszervezetek:

 • Afázia – az Újrabeszélők Egyesülete,
 • Autisták Országos Szövetsége,
 • Down Egyesület,
 • Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége,
 • Magyar Szervátültetettek Szövetsége,
 • Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége,
 • Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége,
 • Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége,
 • Siketvakok Országos Egyesülete,
 • Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesüle.

A Játék összeköt! program bemutatása

2015. december 3-án a Szerencsejáték Zrt., a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) és a Spanyol Vakok Nemzeti Szövetsége (ONCE) együttműködési megállapodást írt alá, melynek fontos eleme egy olyan sorsjegy kibocsátása, melynek bevételeiből a fogyatékossággal élő személyeket támogatják.

A támogatás része, hogy így Magyarországon egyedülálló, befogadó, mindenki számára használható játszóterek épüljenek, ahol fogyatékossággal élő és ép gyermekek az együttjátszás élményén keresztül válhatnak elfogadó, nyitott felnőttekké. 

A FESZT a Szerencsejáték Zrt. támogatásával olyan közös terek létrehozását tűzte ki célul, amelyek lehetőséget biztosítanak az együttlétre, a közös játékra, ezáltal egymás megismerésére és elfogadására. Ezek a közös terek pedig a játszóterek.  A játszótér az a hely, ahol barátságok köttetnek, mégpedig olyan barátságok, amelyek sokszor egy életre szólnak.

Hazánkban minden 10. ember fogyatékossággal él, így fontos, hogy a 10 emberből 9 megismerje, hogy tizedik társa milyen adottságokkal rendelkezik. Ez az igény, egymás megismerése hétköznapi életünk része. A FESZT fontosnak tartja, hogy a megismerés folyamata már gyermekkorban elkezdődjön.

A FESZT tagszervezeteinek tapasztalata azt mutatja, hogy a ma meglévő játszóterek nem elégítik ki a különböző fogyatékossággal élők igényeit. Kevés olyan játszótér van ma, ahol a fogyatékossággal élő gyerekek számára ép társaikhoz hasonló minőségben és mennyiségben áll rendelkezésre a választás lehetősége.

A FESZT fontosnak tarja, hogy a gyerekek valós képet alkothassanak a világról, és lehetőséget kapjanak megismerni társaikat, azok minden hasonlóságával és különbözőségével együtt. Ezek a találkozások és élmények segítik elő egy toleráns, empatikus és nyitott világszemlélet kialakulását a gyerekekben, akik megtanulják értékelni és tisztelni a különbözőséget, másságot.  

A FESZT és a Szerencsejáték Zrt. nemcsak a 2018-ban létrehozandó játszótér ötletgazdája és megvalósítója kíván lenni, hanem bízik abban, hogy a befogadó játszótér program országos kezdeményezéssé válik.

Az Egyetemes Tervezés és Információs Kutatóközpont (ETIKK)  a FESZT felkérésére szakértelmével a projektben aktívan részt vesz.​ Mivel a FESZT tagságát különböző fogyatékossággal élő emberek országos és regionális szervezetei alkotják, a tagszervezeteknél rendelkezésre állnak azok az ismeretek, amelyek a fogyatékos emberek mindennapi tapasztalatain alapszanak. Ez az a tudástár, amely az egyetemes tervezés és az akadálymentesítés kérdésében a FESZT számára szakértői támogatást nyújtó Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont kialakított, és amely megkezdte a felkészülést a játszótér program szakmai elindítására és a mintajátszóterek kialakítására.

Hisszük, hogy a különböző érzékenyítő programokkal kiegészítve a befogadó játszóterek fontos eszközök a társadalmi kirekesztés megszüntetésére, az előítéletek megszüntetésére. A befogadás egy folyamat, amelyet egymás megismerése, meghallgatása, megértése és a különbözőség iránti tisztelete segít. A befogadó játszótérnek, játéknak hosszú távú hozadéka van a közösség tagjainak életében.

9 érdekesség a Játék összeköt! program révén megépülő játszóterekről

A játszóterek kialakításánál, tervezésénél fontos szempont a terület kiválasztása, az akadálymentes megközelítés, a mindenki számára alkalmas, illetve adaptálható játszóeszközök megválasztása az egyetemes tervezés módszerének alkalmazásával. A módszer lényege, hogy egy kialakításra kerülő eszköz megtervezésénél már a kezdet kezdetén figyelembe veszik a potenciális felhasználók legszélesebb körének igényeit, így a különböző fogyatékossággal élő gyermekét is.

A térbeli befogadás biztosítása, amely a mintajátszótéren is látható, magában foglalja az átlátható térszervezést és a megvilágított használati tereket. Minden szülő számára fontos pl., hogy a padra leülve lássa gyermekét, a gyerekek is nagyobb biztonságot éreznek, ha látják szüleiket. Különösen fontos ez hallássérült szülők, illetve gyerekek számára, ahol a hangos beszéddel, kiáltással történő figyelemfelhívás, örömmegosztás nem valósítható meg. A játszótér jó megvilágítása viszont elősegíti számukra a szájról olvasás lehetőségét, valamint a szemkontaktus létrehozását is.

A kontrasztos színek használata a játszótéri eszközökön és környezetükben esztétikus és megkönnyíti a látássérült gyermekek számára az orientációt és az eszközök beazonosítását.
A befogadó játszótér fontos eleme, hogy a fogyatékossággal élő és a nem fogyatékos gyermekek együtt játsszanak, a fogyatékossággal élő gyermekek számára is használható játékok ne elkülönülten, a játszótér szélén kapjanak helyet. Ennek kiváló példája a játszótér bal oldalán elhelyezett repülőgép, amelybe a barna szárnyak végéről rámpán is be lehet jutni, pl. kerekes székkel. A gyermekek közös játéka a repülőgép belsejében valósulhat meg. A jármű oktató paneljein különböző alakzatokat helyezhetünk el tapintható felületekkel, amelyek mindenki, így a látássérült gyermekek számára is izgalmassá teszik a helyszínt.

A játszótér jobb felső részén található tapintható gömbök, alakzatok ugyanezt a célt szolgálják, azonos információval szolgálva mind látó, mind látássérült gyerekek számára.

Az egyértelműen alkalmazható feladatok az értelmi fogyatékos gyerekekkel való együttjátszást segítik, pl. szintén a járművek oktató paneljein elhelyezett különböző színű korongok rendezése, stb.  

A jobb oldali mászóka azok számára is alkalmas, akik lábuk érintettsége miatt kezükkel megkapaszkodva akarnak előbbre jutni az eszközben. A játszótér közepén elhelyezett libikóka halmozottan fogyatékos gyermek számára nyújt lehetőséget abban, hogy fekve használja az eszközt testvérével, barátjával vagy játszótársával együtt, aki a libikóka másik végén ül, így osztozva a közös játék élményében.

A játszótér bal oldalán elhelyezett tálcás homokozó térdszabad kialakítással készült kerekes székes gyerekek számára, lehetőséget biztosítva, hogy társaikkal együtt építsék a homokvárakat.

A játszótér felső szélén elhelyezett házikó-kuckó alkalmas lehet boltos játékhoz, vagy éppen rövid elvonulási lehetőséget, csendes környezetet biztosít az éppen erre vágyó autizmussal élő, vagy csak egyszerűen megbántódott gyerekek részére.

A Szerencsejáték Zrt. karácsonyi sorsjegykampányának bemutatása

A Játék összeköt! kezdeményezéshez olyan elismert nevek is csatlakoztak, mint Hozleiter Fanny, azaz Mosolyka, a Baltazár Színház színészei, Weisz Fanni, valamint Érdi Tamás zongoraművész. Ők valamennyien olyan inspiráló példát mutatnak nemcsak a fogyatékossággal élők, de a társadalom ép tagjai számára is, mely azt bizonyítja: hittel, akarattal, kitartással valamilyen fogyatékossággal élve is lehet kiegyensúlyozott életet élni, sőt, komoly szakmai sikereket elérni.

A KAMPÁNYFILM az alábbi linken tekinthető meg: 

Hozleiter Fanny, Mosolyka – a Szerencsejáték Zrt. jószolgálati nagykövetének kampányindító felhívása:

Én nagyon boldog vagyok, hogy kisgyermekként az iskolában a “fogyatékossággal élő” helyett a Fanny voltam, aki szeplős, mosolygós és be sem áll a szája. Én is egy osztálytárs voltam, a közösség része. 

Erre a hozzáállásra igyekszem többek között felhívni a figyelmet. Persze látszólag mind különbözőek, mások vagyunk, de mégis közös bennünk, hogy lelkek vagyunk, akiknek érző, élettel teli szív dobog a testében. Mindannyian, kivétel nélkül ugyanarra vágyunk, hogy szeressenek és elfogadjanak. Fantasztikus küldetésnek tartom a Szerencsejáték Zrt. és a FESZT által életre hívott befogadó játszóterek megvalósításának tervét. A játék valóban összeköt és összehoz minket. Ott mindenki csapattag és részese az élménynek.  Azt gondolom, hogy  a játszótér az elfogadó világ egyik legfontosabb helyszíne. Itt a partnerség, az együttműködés és a barátság a kulcsszó. Az együtt játszás öröme mindenkiben örökre rögzül. Megértőek leszünk és megérthetőek, iskolásként, felnőttként, szülőként és nagyon fontos, hogy később munkatársként is.

Sosem felejtem a 9. születésnapomat. A szüleim kibéreltek egy uszodát. A vízben könnyedén mozogtam, sétáltam. Pont olyan szabad voltam, mint más gyerekek a játszótéren. A medence tele lett labdákkal, játékokkal, a szélén pedig körben finomságok, üdítők. A kedvencem a “mászóka” volt. Szüleim belehelyezték a vízbe egy nagy kerti medence bemászó létráját, amin én könnyedén másztam fel-le, át alatta a vízben. Imádtam! Ők már húsz éve is tudták pontosan a “titkot”: egyenlőnek és a közösség részének lenni a MINDENT jelenti. 

Abban biztos vagyok, hogy amikor már én is büszke édesanya leszek, egy olyan játszótérre fogom kivinni gyermekem, ahol találkozhat olyan lelkekkel, akik látszólag tőle különbözőek lehetnek, de szavak nélkül pillanatok alatt meg fogja tapasztalni, hogy a szívből jövő mosoly, az öröm, az mindannyiunkban ugyanaz. 

A Szerencsejáték Zrt. a hazai fogyatékosságügy elkötelezett támogatója

A Szerencsejáték Zrt. (SzZrt.) felelős munkáltatóként fontosnak tartotta és tartja, hogy részt vegyen a társadalmi problémák megoldásában. Ezért közel 15 éve üzemelteti karitatív célú sorsjegy értékesítési hálózatát, amelyben 180 megváltozott munkaképességű munkatárs dolgozik értékesítőként 70 település több mint 110 értékesítő helyén, ahol kizárólag kaparós sorsjegyet árulnak.

A hálózat létrehozását a Szerencsejáték Zrt. olyan társadalmi célú küldetésnek tekinti, ami példát mutathat más vállalatok számára a megváltozott munkaképességű munkavállalók nyílt piaci foglalkoztatása kereteinek szakszerű kialakításában és a sikeres munkahely-megtartó programok elindításában, fenntartásában. Vállalati politikánk összhangban van az Európai Unió és a European Lotteries (EL) foglalkoztatás politika céljaival.

A Szerencsejáték Zrt. a karitatív hálózat kialakításával olyan embereknek kíván(t) munkalehetőséget biztosítani, akik egészségügyi problémáik miatt már évek óta nem találtak munkát, és emiatt korábbi sikeres életükben kedvezőtlen változás állt be. Tapasztalataink alapján ma már tudjuk, sok kollégánknak a Szerencsejáték Zrt. által létrehozott sorsjegy-értékesítő munkahely nagy lépést jelentett élete rendezésében, életmódja helyreállításában, sikeres társadalmi integrációjában.

A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatási programjával a Szerencsejáték Zrt. 2016-ban negyedszerre is kiérdemelte a „Fogyatékosság-barát munkahely“ címet.

Figyelemmel az EL szakmai törekvéseire (a European Lotteries és a European Disability Forum együttműködési megállapodása a fogyatékossággal élő személyek integrációjának támogatásáról, 2011) és a társaságunk üzletpolitikai céljaira, 2015-ben kezdeményeztük a nemzetközi együttműködés programjának hazai megvalósítását. Ebben szerződő partnerünk a FESZT és a világ egyik legnagyobb megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmazó vállalata, a spanyol ONCE. Az együttműködési megállapodásban vállaltuk, hogy:

 • Az SzZrt. folytatja, és fejleszti megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását támogató programját;
 • Az SzZrt. más vállalatok számára átadja jó foglalkoztatási gyakorlatának tapasztalatait;
 • Az SzZrt. részt vesz a fogyatékosságügy társadalmi, és vállalatán belüli érzékenyítésében, tudatosításában.
 • Az SzZrt. elősegíti a fogyatékossággal élő személyek társadalmi integrációját. Ennek keretében az SzZrt. egy olyan sorsjegyet hoz forgalomba, amely a FESZT programjának anyagi támogatása mellett fogyatékossággal kapcsolatos üzeneteket tartalmaz. Ez a sorsjegy a Nagykarácsony sorsjegy, amely a FESZT játszótér fejlesztési programját és annak részeként három ép és fogyatékossággal élő gyermekek együtt játszását lehetővé tevő játszótér létrehozását is támogatja.

Ajánlott cikk

A PLÁZS már készen áll a nyárra – ezekre az előadókra bulizhatunk idén a Balatonnál

Az első napsugarakkal már készülünk is a nyárra: május 17-én nyit a Balaton buliközpontja, a …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás