FRISSS!!!
Home / Szórakozás / Gasztro / Lecsóra fel! 

Lecsóra fel! 

Az ezerarcú lecsó a Lila Füge e heti sztárvendége 

Paradicsom, paprika, vöröshagyma és egy kis szalonna. A négy alapanyag hallatán talán nincs is olyan magyar ember, akinek ne a lecsó ugrana be. Bár balkáni eredetű ételről van szó, mégis a hazai gasztronómia alappilléreként tartják számon ezt a népszerű fogást, amelynek egyszerűsége még a legnagyobb gasztro őrülteket is megihleti. Köztük Havas Dórát is, aki számtalan receptet tartogat a tarsolyában, a lilafuge.hu-n pedig meg is osztja kedvenceit. Íme néhány: terítéken a rizses és a rántott lecsó! 


Rizses lecsó 

Hozzávalók 4 személynek: 

5 dkg húsos szalonna 

10 dkg puha füstölt kolbász 

6 lecsópaprika 

1 hegyes erős paprika (opcionális) 

4 nagy paradicsom 

1 nagy vöröshagyma 

2 gerezd fokhagyma 

20 dkg rizs 

½ l paradicsomlé 

1 ek só 

1 tk fűszerpaprika 

½ tk füstölt fűszerpaprika 

½ tk őrölt kömény 

½ tk frissen őrölt bors 

A paradicsomokat leforrázzuk, a héjukat lehúzzuk, a paradicsomot pedig falatnyi darabokra vágjuk. A szalonnát kockára, a kolbászt karikára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben, aminek fedele is van, megizzasztjuk őket. Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászkarikákat kiszedjük és félretesszük. A serpenyőbe dobjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, félpuhára pároljuk őket, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot is. Addig főzzük, amíg levet ereszt, majd hozzátesszük a karikára vágott paprikát, a fűszereket és a rizst. Összekeverjük, felöntjük a paradicsomlével és fedő alatt puhára főzzük a rizst. Amikor megfőtt a rizs, hozzákeverjük a kolbászkarikákat. Azonnal tálaljuk. 

Rántott lecsó 
“Mindent kirántunk és imádjuk a lecsót, mégse láttam még sehol rántott lecsót, úgyhogy megcsináltam. Most nagy a mosoly az arcomon: az olaszok után szabadon, rántott rizses lecsó a hideg sör mellé, a legmenőbb sörkorcsolya” – árulta el Dóra. 


Hozzávalók 4 személynek: 

1/2 adag rizses lecsó 

1 egész tojás 

3 ek zsemlemorzsa 

A sütéshez: 

2 tojás 

10 dkg zsemlemorzsa 

  1. 1 l étolaj 

A legalább langyosra hűlt rizses lecsóhoz keverjük a kissé felvert tojást és a zsemlemorzsát. Kézzel összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután ringlónyi golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk őket, majd felvert tojásba és ismét zsemlemorzsába. Közepesen forró olajban pirosra sütjük, majd papírtörlőre szedjük és leitatjuk a felesleges olajat.  


További lecsós finomságokért érdemes ellátogatni a lilafuge.hu oldalra!

Ajánlott cikk

Zongoraáriák – Liszt Ferenc születésnapja az Operában

Először szólal meg a nagyközönség előtt a legújabb és legnagyobb Bogányi-zongora az Erkel Színházban október …

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás