FRISSS!!!
Home / Címlap / Út a Michelin-csillagig

Út a Michelin-csillagig

A siker receptje egy sommelier szemével

A Michelin-csillagok elnyeréséhez számtalan feltételnek kell megvalósulnia egy étteremben. A kifogástalan ételek mellett, a minőségi borokra is nagy hangsúlyt fektetnek a csillag tesztelői. Vajon milyen szempontok alapján választja ki borait egy elsőosztályú étterem, hogy elnyerje a kritikusok elismerését? A Costes Downtown sommelier-je elárulta, hogy milyen kritériumoknak kellett megfelelnie például éttermük egyik legsikeresebb magyar borának, a Fajzat Cuvée-nek.

f7b949b3-0667-469f-bc4d-b6d9a869e80f

Magyarországon mindössze öt étterem büszkélkedhet Michelin-csillaggal, a Costes Downtown a nemrég megjelent 2016-os Michelin-kalauzban debütált. Az étterem sommelier-je elmondta, a Michelin tesztelői elsősorban a konyhát értékelik, de a kiváló ételek mellett a boroknak is kifogástalanoknak kell lenniük.

a9b14fbd-07cd-47b5-82d3-5351460fd806

„Nagyon fontos az egyediség és a konstans minőség, azaz minden egyes felszolgáláskor ugyanolyan színvonalú fogásokat kell kapniuk a vendégeknek. Ezek a szempontok borainkra ugyanúgy érvényesek, mint az ételekre. Mikor új bort választunk elengedhetetlen szempont, hogy poharazásra alkalmas legyen, tehát a palack felbontása után is megőrizze a minőséget” – kezdte Pongrátz Péter, aki szerint a készítési módszer fontos kritérium. „Keressük a bio, organikus és természetes eljárásokkal készült borokat, emellett igyekszünk kis tételekben elérhető italokra fókuszálni, ugyanis előnyös, ha egy bor csak nálunk található meg” – folytatta a szakember hozzátéve, hogy a termőterület és fajtaszelekció is meghatározó szempont.

6fb26acb-51d8-4dd7-98b3-1b858ab1b32b

„Elsősorban a magyar borokra koncentrálunk, mivel nagyon sok külföldi vendégünk van és szeretnénk hogy minél többen megismerjék a magyar borkultúrát. A hazai őshonos és az itthon termesztett nemzetközi fajták is megtalálhatók nálunk. Kedveljük a komplex ízvilágú borokat, ilyen például a Kovács Borház Fajzat Cuvée-je, amikülönleges színfoltja kínálatunknak” – magyarázta a sommelier. „Nagyon különleges összetételű bor, ami a francia Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot és a spanyol Tempranillo házasságából született. Nem tipikus bordeaux-i, mivel annál frissebb, gyümölcsösebb, könnyebben fogyasztható, a Mátra adottságait is mutatja” – mondta el Pongrátz Péter.

1a39f506-6e66-4b79-9f20-ef829c4b5500

A gyöngyöstarjáni Kovács Borház több mint 20 éve készíti borait a Mátra szívében, amelyek közül több is díjnyertes már. A családi vállalkozásban apa és lánya szakértelme találkozik, ezzel megőrizve a jól bevált hagyományos módszereket, de új generációs gondolkodással tekintenek a jövőbe. A Fajzat Cuvée sikertörténete csak egy a sok közül, céljuk, hogy minél többen megismerjék változatos és különleges boraikat, amelyek magukban hordozzák a Mátrai borvidék egyedi jegyeit.

Ajánlott cikk

Meglepő titkok derültek ki az Oltári csajok színészeiről

Ismerd meg velünk az RTL II napi sorozatának fiatal tehetségeit! Még csak néhány hete fut …

Vélemény, hozzászólás?

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás