FRISSS!!!
Home / Címlap / Tartsd kezedben az irányítást, ha beteg vagy!

Tartsd kezedben az irányítást, ha beteg vagy!

Nemzeti Rákellenes Nap a Magyar Rákellenes Liga szervezésében

A Magyar Rákellenes Liga 1993-tól kezdve évente Nemzeti Rákellenes Napot szervez április 10-én dr. Dollinger Gyula (1849-1937) sebészprofesszor, egyetemi tanár születésnapján. Az idei Nemzeti Rákellenes Nap az „(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen” szlogen jegyében az egyénre fókuszál. Az előadások részletesen bemutatják, hogy mi mindent tehet az egyén a rák ellen.

egeszseg

Dr. Bóér Katalin, a Szent Margit Kórház Onkológiai osztályának vezető főorvosa a Vegyünk részt az irányelvek alakításában! – A rákellenes gyógyszerek elérhetősége érdekében című előadásában az emlőrák terápiáját helyezi fókuszba.

Dr. Cselik Zsolt, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Sugárterápiás osztályának vezető főorvosa a Tartsd kezedben az irányítást, ha beteg vagy! – Vegyél részt aktívan a döntésekben címmel a következőkről beszél:
A rosszindulatú daganatos megbetegedés mind a mai napig vezető halálok. Sajnos hazánkban is jelentős számban veszítjük el barátainkat, családtagjainkat, ismerőseinket. Pedig nem is tudjuk elképzelni, hogy mennyit tehetünk magunkért, értük annak érdekében, hogy ne következzék be tragédia. Azokban az emberekben, akiknél rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak egy teljesen más időszámítás kezdődik el. Átértékelődnek bizonyos dolgok, prioritást nyernek olyan események, melyek létezéséről még csak nem is sejtettünk semmit korábban. Hirtelen fontosabbá válunk egymás számára, segítőkészebbek, érzékenyebbek leszünk egymás iránt. Odafigyelünk arra, hogy a környezetünkben élő daganatos beteg hogyan reagál a külvilágra és általa hitelessé válik az, amelyről eddig több forráson keresztül csak hallottunk. Sajnos hallomás útján szerzünk információt a betegség stádiumairól, a kivizsgálási procedúráról, a kezelés “borzalmairól” és bizony egyre többször a gyógyulás felemelő érzéséről.
Nagyon fontos tudni arról, hogy a daganatos megbetegedésből is meg lehet gyógyulni. Az egyre fejlettebb patodiagnosztika, a képalkotás, illetve a terápiás lehetőségek egyre több beteg gyógyulásához járulnak hozzá aktívan. Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk, ha odafigyelünk a testünkre. Mindig kapunk jelzéseket, melyeket azonban a rohanó életvitelünk miatt nem veszünk észre. Nem vesszük komolyan, amikor minden médium csatornáján azt halljuk, olvassuk, hogy tegyünk a saját egészségünkért, figyeljünk oda arra, hogy hogyan élünk. Tudom, hogy életmódot váltani nem könnyű, de mindenképpen jó befektetés. Emellett az egyes szűrőprogramokon való részvétel, rendszeres vizsgálatok mind a korai diagnózist szolgálják. Korai stádiumú betegségek zöme gyógyítható, késői stádiumban pedig a panaszok, a fájdalom, a szervi hibás működés enyhíthető, alkalmasint meg is szüntethető. A Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) 2x 10 pontban fogalmazta meg mit tehet az egyén és mit tehet egy közösség a rosszindulatú daganatos megbetegedés ellen. Ha ezeket az irányelveket követjük, biztonságban leszünk, hiszen odafigyelünk egymásra, segítjük egymást ezen a nehéz úton, hiszen az ember egyedül mit sem ér.
Egyedül nem megy!

Kiss Anett Hatvani Albert Schweitzer Kórház Pszichiátriai Gondozójának munkatársa, klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológus és vendégei Szeress, hogy szeressenek! – Merj beszélni az érzéseidről, ez lehet a partnereddel való szeretetteljes kapcsolat folytatásának alapja című előadásában a testi-lelki egyensúly megtalálásáról tart előadást a Hatvani Alapszervezetben működő stresszkezelő csoport munkájának bemutatásával.
A csoport fontos erőforrás a stresszhatásokkal szemben. Segít a helyzet átértékelésében, vagy egyéb megküzdési stratégiák kialakításában, pozitív hatást fejt ki az életminőségre, hangulatra. Megtanít az érzések kifejezésére, kimondására és teret ad mély belső érzések, gondolatok megosztására is. Az emberi kapcsolatok minősége hatékonyan védi az embereket a stresszhatásoktól.
A stresszkezelő csoportunk váza az autogén tréning köré szerveződik. E relaxációs módszer gyakorlása során a stressz által kiváltott hatásokkal ellentétes pszichofiziológiai változások következnek be. Célja a testi-lelki harmónia megvalósulása, a belső nyugalom, a kiegyensúlyozottság, feszültség- és szorongásmentesség elérése, az egyébként megterhelő körülmények között is (mint a betegség).

Dr. Halász Gyöngyi fül-orr-gégész, foniáter, addiktológus, a Magyar Rákellenes Liga Szombathelyi Alapszervezetének vezetőjének témája: Kérj segítséget! – Akár ha beteg vagy, akár ha hozzátartozó – Merj beszélni a betegségről! Ez fontos megküzdési stratégia!

Az előadásokat kerekasztal beszélgetés követi Csordásné dr. Juhász Judit, a Magyar Rákellenes Liga általános elnökhelyettese moderálásával. A résztvevők:

 • Dr. Cselik Zsolt​, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Sugárterápiás osztályának vezető főorvosa
 • Dr. Halász Gyöngyi, a MRL Szombathelyi Alapszervezetének megalapítója és vezetője, fül-orr-gégész, foniáter, addiktológus
 • Kiss Anett, klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológus, a Hatvani Albert Schweitzer Kórház Pszichiátriai Gondozójának munkatársa
 • Horváth László, Horváth Lászlóné, a szombathelyi ÉLGÉNÉ klub tagjai
 • Csohánné dr. Kovács Anna​, a Siófoki Alapszervezet vezetője

(A)mit tehetünk… (helyzetgyakorlatok élőben) – konkrét példákat mutatnak be:

 • Salgótarjáni Alapszervezet
 • Salgótarjáni Alapszervezet
 • Apci Alapszervezet
 • Pusztaszabolcs – Drámacsoport
 • ​Debrecen – Újjászületés táncklub

Az első 25 év
A Magyar Rákellenes Liga 25 éves munkájáról készülő jubileumi kiadványt méltatja:

 • Prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa, egyetemi tanár
 • Prof. dr. Eckhardt Sándor, emeritus professzor, az MTA tagja (videóüzenet)
 • Prof. dr. Simon Tamás, emeritus professzor, az orvostudomány kandidátusa, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja, a könyv felelős szerkesztője
 • Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga gazdasági elnökhelyettese
 • Csordásné dr. Juhász Judit, a Magyar Rákellenes Liga általános elnökhelyettese

A rendezvény záróeseménye az év onkológusa pályázat eredményhirdetése. A Magyar Rákellenes Liga 2008 óta hirdeti meg Az év onkológusa – az én orvosom pályázatot. Betegek szavazhatnak történeteikkel az orvosukra. A nyertesnek Dr. Dollinger Gyula emlékérmet és oklevelet ad át dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A Magyar Rákellenes Ligáról:
A Magyar Rákellenes Liga 1990-ben alakult, 2010-ben ünnepelte húszéves fennállását.
A civil szervezet fennállása óta tevékenykedik a rákbetegség megismertetésével, megelőzésének lehetőségeivel, időbeni felismerésének szervezésével és a betegek testi-lelki támogatásával.
2010 óta egy új, a szervezetet megmozgató kezdeményezésre került sor a Rákellenes Tavasz jegyében, prof. dr. Simon Tamás ötlete nyomán. A Ligának több mint 40 alapszervezete működik országszerte, több mint 4000 taggal. 2010 előtt is minden alapszervezetnek és a Ligának is voltak részben helyi, részben központi szervezésű eseményei, de 2010 óta minden évben egy mozgósító szlogen köré szervezi a Liga alapszervezeteinek megmozdulásait, a Rákellenes Világnap – február 4. és a Nemzeti Rákellenes Nap – április 10. – között.

A mozgósító szlogenek a következők voltak:

 • 2010. A rák is megelőzhető (ezt a szlogent a Nemzetközi Rákellenes Unió – UICC – javasolta)
 • 2011. Kergessük el a rákot jókedvvel, mozgással, étrenddel, szűréssel! (Ezt a szlogent a Magyar Rákellenes Liga központjában találtuk ki.)
 • 2012. Oszlassuk el a tévhiteket a rákról! (Újra a UICC mozgósító szlogenje)
 • 2013. Újabb tévhitek ellen a rákról (Hasonlóan a UICC javaslatára)
 • 2014. Kár lenne, ha rák lenne! (A B.A.Z. megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Igazgatási Szervének és a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálatának közös szlogenje)
 • 2015. Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene! (Ezt a szlogent szintén a Magyar Rákellenes Liga központjában találtuk ki.)

A Liga a feladatok megoldásához folyamatosan keresi az együttműködés lehetőségét más szervezetekkel. A Magyar Rákellenes Liga tagja a UICC-nek és az Európai Rákellenes Szervezetek Szövetségének (ECL).

Dr. Dollinger Gyula
Dr. Dollinger Gyula 1875-ben Pesten orvos- és sebészdoktori, majd 1877-ben ugyanitt szülészmesteri oklevelet szerzett. Közben már 1874 júniusától tanársegéd a kórszövettani tanszéken, majd 1876-77-ben műtőnövendék Kovács József professzor sebészeti klinikáján. 1882-ben külföldi tanulmányútra indult német, francia és angol sebészeti és ortopédiai intézetekbe. Ugyanezen évben Budapesten a testegyenészet (ortopédia) tárgykörében magántanári képesítést szerzett. 1889 áprilisától az Irgalmasrend budai kórházának műtője, 1891-től ugyanitt a sebészeti osztály kinevezett műtőorvosa. 1891-től rendkívüli, 1897-től nyilvános rendes tanár a budapesti Orvoskaron, egészen 1919-es nyugdíjba vonulásáig. Az ortopédia hazai megalapozója, külföldön is elismert szaktekintély volt.
Dollinger maradandót alkotott, iskolát teremtett a sebészeti tevékenység fejlesztése és az újabb technikák bevezetése terén. Jelentős szervezőmunkája segítette a klinikai tevékenységet, az egyetemi oktatást és az orvostovábbképzést. Merész újító volt, a modern magyar sebészet első reprezentánsa, a hazai ortopédiai sebészet megteremtője. Korának minden újításával lépést tartott. Klinikáján a hassebészet, az agysebészet, a mellkassebészet, az urológia és a modern orthopédia a mindennapi tevékenységek körébe tartozott.
Nevéhez fűződik az önkéntes ápolónői intézmény megszervezése a Vöröskereszten belül és az első magyarországi epekőműtét. Az I. világháború alatt kórházat, utókezelőt és művégtaggyárat szervezett. Több éven át volt elnöke a Budapesti Orvosegyesületnek, a budapesti, majd az Országos Orvosszövetségnek.
Ugyancsak Dollinger Gyula nevéhez fűződik az Országos Rák Bizottság megalakítása 1902-ben, a dohányzás és rák összefüggésének hangsúlyozása, illetve a rák-regiszter, azaz a magyarországi rák-megbetegedések tudományos szempontból történő orvosi feldolgozásának elindítása.

http://www.worldcancerday.org/about/2016-2018-world-cancer-day-campaign
http://www.worldcancerday.org/

UICC ajánlás magyarul
A UICC (Nemzetközi Rákellenes Unió) programja alapján az idei év szlogenje:
(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen

(A)mit tehetünk …

 1. Kezdeményezzetek programokat! – keressetek együttműködést a helyi önkormányzatokkal (polgármester, egészségügyi bizottság, …)
 2. Prevenció – a rizikófaktorok csökkentése
 3. Ne legyen a rák tabutéma! – mítoszok és tévhitek eloszlatása
 4. Tegyük egészségesebbé a környezetünket! – a munkahelyek és az iskolák alakítsanak ki egészségesebb szokásokat
 5. Javítsuk a rákgyógyításhoz való hozzáférést! – legyen mindenki számára elérhető a minőségi onkológiai ellátás
 6. A rákbetegekkel foglalkozók képzettsége legyen magasabb színvonalú! – pl.: a tünetek korai felismerése, majd a gyors diagnózis felállítása
 7. Mozgósítsuk kapcsolatainkat az előrehaladás érdekében! – pl.: a rák okozta terhek csökkentése, a rákellenes tevékenység világméretű összefogása, stb.
 8. Vegyünk részt az irányelvek alakításában! – minden szinten: helyi, nemzeti és általános szinten a rák rizikójának csökkentése érdekében, a lényeges rákellenes gyógyszerek elérhetősége érdekében…
 9. Szorgalmazzuk, hogy a rákellenes tevékenység fontos ügy legyen! – szemléletváltásra van szükség, hiszen a prevenció gazdaságilag is megtérül
 10. Fogjunk össze a hatékonyság érdekében! – kormányok, civil társadalom és a magánszféra

(A)mit tehetek …

 1. Változtass az egészséges életviteled érdekében! –így csökkentheted a rák rizikóját
 2. Értsd meg, hogy a korai felismerés életeket menthet! – Ismerd jól a testedet, hogy észre tudd venni, ha változott valami!
 3. Kérj segítséget! – akár ha beteg vagy, akár ha hozzátartozó –merj beszélni a betegségről! Ez fontos megküzdési stratégia!
 4. Támogass másokat! – Ha reményt és támogatást nyújtasz egy rákbetegnek, az élete nagyon megváltozhat!
 5. Tartsd kezedben az irányítást, ha beteg vagy! –vegyél részt aktívan a döntésekben!
 6. Szeress és engedd, hogy szeressenek! – Merj beszélni az érzéseidről, ez lehet a partnereddel való szeretetteljes kapcsolat folytatásának alapja.
 7. Légy önmagad! – A betegség sok változást hozhat életedben, fogadd el ezeket!
 8. Térj vissza a munkádhoz! – jelentősége lehet a személyes és gyakorlati életviteled szempontjából!
 9. Oszd meg a történetedet! –ezzel másoknak is reményt nyújthatsz!
 10. Szólalj fel! – Ha részt veszel a rákról való beszélgetésekben, mind saját magadnak, mind a többieknek megerősítő lehet.

Ajánlott cikk

A tabella élére repült Martin Šonka Ausztriában

Negyvenezer néző gyűlt össze a Red Bull Air Race első bécsújhelyi futamán, közöttük jól hallható …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás