FRISSS!!!
Home / Címlap / A DETOX nem buli! kampánynyitó sajtótájékoztató

A DETOX nem buli! kampánynyitó sajtótájékoztató

Számos híresség és elismert szakember támogatásával indul útjára a DETOX nem buli! társadalmi összefogás, amely a felelős és mértékletes alkoholfogyasztás jelentőségét hangsúlyozza a fiatal felnőttek körében. Mától bárki csatlakozhat a #detoxnembuli közösségéhez, hogy Scherer Péterhez, Fodor Zsókához, vagy Győrfi Pálhoz hasonlóan mértéktartásra bíztassa a fiatalokat. A felelős alkoholfogyasztás és a kampány támogatója a HEINEKEN Hungária Zrt.

unnamed-4

Abban egyetértenek a szakemberek, hogy egy kevés sör, vagy bor mértékletesen fogyasztva akár még jót is tehet az egészségünknek, de a túlzott, mértéktelen fogyasztás mindenképpen kerülendő, főleg, ha fiatalokról van szó. Ennek támogatására indult útjára a DETOX nem buli! társadalmi összefogás azzal a céllal, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás jelentőségét hangsúlyozza a fiatal felnőttek körében. Számos híresség és szakember 1 perces videóüzenetben hívja fel a figyelmet a mértéktartás fontosságára, vagy állt a kampány mellé a #detoxnembuli közösségi felületein. A kampány aktualitását a húsvét adja, melyet a szakemberek gyakran „kis szilveszternek” neveznek, utalva ezzel arra, hogy ilyenkor többen, többet iszunk.

unnamed

„Mentőtisztként és apaként is fontosnak tartom a kampány üzenetét, a 2015-ös statisztika sajnos igen riasztó képet mutat: 29.000 riasztást rögzítettünk részegség miatt és ezen kívül még 16.500 részeg sérültet láttunk el. Nem győzőm hangsúlyozni a mértékletesség és a kontroll megtartásának fontosságát, úgy érzem ez a kampány a fiatalok nyelvén a fiatalokhoz szól.” – mondta el Győrfi Pál az OMSZ szóvivője. „Apaként úgy érzem a legfontosabb a példamutatás, amellyel a fiatalokat a helyes útra tudjuk terelni.” – tette hozzá.

A szakemberek szerint a túlzott ivás nagyon is létező jelenség a fiatal felnőttek körében. Bár minden valószínűség szerint gyakran genetikai meghatározottság áll annak hátterében, ha valaki mértéktelenül iszik, mégis gyakran a fiatalokat körülvevő baráti közösség is romboló hatással van a mértéktartásra. „A közösség ereje a negatív hatások ellenére gyakran kiutat is jelenthet a túlzott alkoholfogyasztásból. A pozitív minták átadása, az őszinte beszélgetések és megerősítés óriási pszichés tehertől szabadítja meg az egyént és ezzel utat jelent a kontrollált, mértékletes élet felé.” – fejtette ki Dr. Petke Zsolt, pszichiáter, addiktológus, Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, osztályvezető főorvosa.

Dr. Funk Sándor, addiktológus, neurológus, pszichiáter Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum Egyesített Szent István és Szent László Kórház, osztályvezető főorvosa előadásában arra figyelmeztetett, hogy a mértéktelen ivás rövid idő alatt függőséggé vezethet. „Az eleinte érzett felfokozott hangulat rövid ideig tart, majd átfordul hangulatingadozásba, mely egy nagyon veszélyes állapot, mindent meg kell tennünk a megelőzés érdekében.” – mondta el a szakember.

unnamed-3

A kampányhoz nemcsak hírességek és szakemberek, de Magyarország második legnagyobb sörgyártója, a HEINEKEN Hungária is csatlakozott, hogy együtt népszerűsítsék a mértékkel és ésszel történő alkoholfogyasztás kultúráját Magyarországon. A felelős alkoholfogyasztás üzenetét több mint 10 éve deklaráltan támogató HEINEKEN a közelmúltban globális kutatást végzett arról, hogy a 18 és 35 év közötti fogyasztók miként viszonyulnak az alkoholfogyasztáshoz. A kutatásból az derült ki, hogy a fiatal felnőttek számára is egyre inkább fontos az, hogy mértékletesen fogyasszanak alkoholt. A megkérdezettek 75 százaléka legtöbb esetben mértékkel fogyaszt alkoholt,  3-ból 1 pedig minden esetben így tesz. „A szempontok egy kicsit eltérőek ahhoz képest, amit elsőre gondolnánk, hiszen érdekes módon a döntésük hátterében az áll, hogy nem szeretnének a közösségi oldalon egy olyan képet látni magukról, amelyen látszik a túlzott alkohol hatása.  Ami még talán ennél is markánsabban kirajzolódott, hogy szinte minden fiatal úgy gondolja, nem segíti a párválasztását az, hogyha korlátlanul, mértéktelenül fogyaszt alkoholt” – fejtette ki Pálfalvi Márta  Heineken kommunikációs igazgatója. „A Heinekennél hosszútávú működésünk alapfeltételének tartjuk a felelős fogyasztás népszerűsítését, ezért tartottuk fontosnak, hogy támogassuk ez az összefogást” – tette hozzá.

A DETOX nem buli! célja, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás tudatos döntéssé váljon a fiatal felnőttek körében! A kampány sajtótájékoztatóján mutatták be a www.adetoxnembuli.hu weboldalra felöltött kisfilmek egy részét is, melyekben többek között olyan hírességek állnak ki a mértékletesség mellett, mint Scherer Péter, Fodor Zsóka, Czutor Zoltán, vagy Edvin Marton.

unnamed-2

A kampányban részt vesznek kortárs önkéntesek is, akik segítségével bárki készíthet videó üzenetet és selfie fotókat 2016. március 25-énaz Ars Presszóban, a Dürer Kertben, az Akvárium Klubban és a Fogasházban 23:00 óra és hajnali 05:00 között.

ALKOHOLIZMUS: CSAPDA, VAGY VAN KIÚT?

Szemben az étkezéseket kísérő, kismennyiségű sör vagy borivással, a mértéktelen szeszfogyasztás komoly egészségügyi kockázatot hordoz, és negatívan hathat a munkavégzésre és a társas kapcsolatokra is

unnamed

Magyarországon az alkoholbetegség minden harmadik családot érint!

A bizonyos rendszerességgel alkoholt fogyasztó nyolcmillió felnőtt tíz százaléka lehet veszélyeztetett, akiknek tíz százaléka – tehát körülbelül 80 ezer ember – áll időnként orvosi kezelés alatt. E betegek egytizede – vagyis nyolcezer személy – szorul állandó kórházi kezelésre.  Összességében azt mondhatjuk, hogy az alkoholizmus minden harmadik magyar családot közvetlenül érint.

A rendszeres alkoholfogyasztás problémája gyakorlatilag a korai húszas évektől egészen a késői időskorig bármikor jelentkezhet. Kormegoszlás alapján két nagy hullám figyelhető meg: a fiatalokra jellemzőbb abúzív ivás, illetve a 45 éves kortól fölfelé kialakuló, kórházi kezelést is igénylő függőség.

Az abúzív ivók nem függők, de ha elkezdenek inni, nem tudják abbahagyni. Az ilyenfajta iváskényszert régebben dipsomániának neveztük. Ma inkább az alkohol abúzus kifejezést használjuk, ami azt jelenti, hogy az illető nem függő, de rendszeres használó. Magyarországon körülbelül nyolcvanezer ember szorul időnként orvosi segítségre ivás miatt, közülük nyolcezren abúzív alkoholisták. Mivel ők kontrollvesztő módon isznak, hajlamosak balesetek, illetve kriminális cselekmények aktív, vagy passzív résztvevői lenni. Amikor azt olvassuk a híradásokban, hogy az alkoholos állapot szerepet játszott egy bűncselekményben, akkor az elkövető valószínűleg abúzív ivó volt. Ez a jelenség tehát – azon túl, hogy komoly egészségügyi kockázatot jelent – igen nagy társadalmi problémát is okoz: a bűncselekmények 60 százalékában fordul elő bizonyítható módon alkoholos befolyásoltság.

Az abúzív ivás hátterében minden valószínűség szerint genetikai meghatározottság áll. Az illető alkoholos italokhoz való viszonya ilyen módon határozódik meg, és ez jellemző lesz akár az egész életében. Ez a probléma akár már a középiskolás korban is elkezdődhet. Kezeltek már gimnazista beteget, aki néhány hetente úgy berúgott, hogy azt sem tudta, mi történik vele, amikor behozták.

Kóros szeszmennyiség egyén függő: egy egységnyi alkohol van 2,5 cl égetett szeszesitalban, vagy 1 dl borban, illetve egy pohár sörben. Egy átlagos ember mája egy óra alatt 1 gramm alkoholt képes lebontani. Ha valaki két egységet heti kétszer, vagy annál ritkábban fogyaszt, azt alkalmi ivásnak nevezzük. A heti két alkalom még megengedhető, de az annál gyakoribb fogyasztás már nagy mennyiségnek számít és mindenképpen kerülendő.

Magyarországon ma sörből fogy a legtöbb, ezt követi a bor és végül a tömény szeszek. Hazánk alapvetően borivó nemzet volt, és a mediterrán típusú alkoholfogyasztás – vagyis az étkezéseket kísérő kismennyiségű borivás – jellemezte. A sörfőzés technológiáját a germánoktól vettük át, és a feljegyzések szerint már a középkorban működtek sörfőzdék a Magyar Királyság területén, de a sörfogyasztás igazi nagy divatja csak a múlt században alakult ki. A tömény italok a 17. században jelentek meg hazánkban, fogyasztásuk a 19-20. században ugrott meg aggasztó módon.

ESPAD-kutatás

European School Suvery Project on Alcohol and Other Drogs

Fiatalok alkoholfogyasztási szokásai

Az ESPAD-kutatás keretében Magyarországon végzett adatfelvétel szerint a 16 éves diákok túlnyomó többsége, 93% fogyasztott már legalább egyszer alkoholt életében. A fiúknál és a lányoknál az életprevalencia értékek közel azonosak (93,2% illetve 92,8%). A felmérést megelőző évben alkoholt fogyasztók aránya 84,1%. Az életprevalencia értékekhez hasonlóan az előző év fogyasztási aránya sem mutat jelentős nemek közötti különbséget (fiúk: 82,%, lányok: 85,2%). A kutatást megelőző hónapban a diákok 58,7%-a ivott alkoholt, 14,2% legalább hat alkalommal, azaz gyakrabban, mint hetente. A havi prevalencia értékek szintén nem mutatnak különbséget a két nem között: a fiúk 59,1%-a és lányoknak is több mint fele 58,2% ivott a megelőző hónapban. A rendszeresebb, havi hat vagy többszöri fogyasztás már egyértelműen gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál (16,4% illetve 12,1%).

unnamed-2

A 16 évesekre vonatkozó élet és havi prevalencia értékek alapján a magyar fiatalok alig különböznek az európai átlagtól. Az alkoholfogyasztás életprevalencia értékének európai átlaga 90%, a havi prevalencia érték pedig 61% volt a 16 éves fiatalok körében.

Alkoholfogyasztási típusok

►   Absztinens      20 % (csecsemő)

►   Szociális ivó    60 %

►   Problémás ivó 10 %

►   Alkoholista      10 %

Miért isznak az emberek ?

►   Azért mert jó:

►   Jó kedvet okoz

►   Csökkenti a feszültséget

Összességében véve egy kellemes állapotot eredményez.

Az alkoholfogyasztás hatásai:

Azonnali hatás

►   Koncentráció csökken

►   Reakció idő nő

►   Gondolkodás sebessége csökken

►   Csökken a veszélyérzet

►   „ Bátorít „

►   Gátlás csökken

►   Csökken a pontencia !!!

Évek alatt kialakuló, hosszú távú, rendszeres alkoholfogyasztás hatásai

►   Testi betegségek

►   Szellemi betegségek

►   Gyakran ártalmas a családi és munkahelyi kapcsolatokra

Mégis mennyit „lehet” inni?

►   Problémás ivásról akkor beszélünk, ha a heti adag férfiaknál 21 ,nőknél 14 egység felett van és nincsen egy héten legalább 2 alkohol mentes nap.

►   1 korsó sör = 1 pohár bor = 1 feles = 2 egység

►   Heti 21 ill 14 egység felett a fogyasztás túlzott alkoholfogyasztásnak minősül

Kijózanodás

►   Alkohol 30-90 perc alatt szívódik fel

►   Óránként 10 gramm bomlik le

►   Azaz 5 üveg sör 12 óra alatt bomlik le, tehát, ha éjfélkor befejezzük az ivást és délben átmegyünk targoncával a kollegánkon, akkor  még „robban” a szonda !!!!

Ajánlott cikk

MALUMA – KONCERT

MALUMA, a 2018-as latin GRAMMY díjas énekes idén nyáron hazánkba látogat, hogy a New York-i …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás