FRISSS!!!
Home / Címlap / Peter Sramek megmutatta milyen az igazi Lady Carneval

Peter Sramek megmutatta milyen az igazi Lady Carneval

A TV2 sztárja Karel Gott-nak öltözve szórakoztatta közönségét

Peter Sramek Karel Gott bőrébe bújva teremtett igazi cseh hangulatot a Krušovice rendezvényén. A fiatal tehetség zenei produkciután még a sörcsapolás rejtelmeit is elsajátította. 

PeterSramek3

A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. idén új márkával bővítette portfólióját, és megkezdte a Krušovice sör hazai forgalmazását. A Krušovice bemutatására szervezett sajtóeseményen Peter Sramek is részt vett, aki produkciójával a helyszínre varázsolta Karel Gott-ot, a legendás cseh énekest. Peter, miután előadta a Lady Carneval című dalt, a Krušovice csapolását is kipróbálta. „Igazi cseh hangulat nem létezhet cseh zene nélkül. Ezért hívtuk meg Peter Sramek-et a rendezvényünkre, aki korábban már bizonyította, hogy mennyire jól tud más zenészek bőrébe bújni.  Peter előadásával óriási bulit csapott, és remekül játszotta Karel Gott szerepét” – mondta el Harsányi Zsófia, a Krušovice márkamenedzsere. Prága aranyhangjaként ismert Karel Gott már fiatalkorában népszerű énekessé vált, pályafutását prágai kávéházakban kezdte. 1968-ban az Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplése után szerzett magának világhírt. A legismertebb száma, a Lady Carneval születése is erre az évre tehető.

PeterSramek2

Ha cseh, akkor Krušovice

2016 februártól a HEINEKEN Hungária forgalmazza hazánkban a királyok sörét

A HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. idén új márkával bővítette portfólióját, és megkezdte a Krušovice sör hazai forgalmazását. A tradicionális cseh sör ezentúl csapolt, palackos és dobozos kiszerelésben érhető el a kereskedelmi egységekben.

Csehországban a sör évszázadok óta nemzeti ital. A csehek sör iránti szeretetét jól bizonyítja, hogy a Magyarországnál 15 ezer négyzetkilométerrel kisebb területű, de közel 1 millióval több lakosú országban 19 millió hektoliter feletti mennyiségben főznek sört, ami közel háromszorosa a hazai termelésnek. Ugyan a sörfogyasztás globálisan csökkenő tendenciát mutat – Csehországban az egy főre jutó sörfogyasztás 166 liter/évről visszaesett 140 liter/évre az elmúlt 25 évben, míg Magyarországon közel 40 literrel csökkent az emberek éves sörfogyasztása ugyanezen időszak alatt –a prémium szegmens és ezen belül a cseh sör szegmens az utóbbi években növekedésnek indult.

Hazánkban a Krušovice nevét sokáig csak a Csehországba látogató turisták ismerték. A sört a kilencvenes évek végén kezdték el Magyarországra importálni, és ez által a királyok söreként is ismert Krušovice a hazai piacon is egyre nagyobb teret hódított.

A HEINEKEN csoport 2007-ben vásárolta fel a Krušovice márkát, amely már akkor világszerte közkedvelt volt a fogyasztók körében. Csehország egyik legkedveltebb sörét a HEINEKEN immár itthon is forgalmazza, mellyel az a célunk, hogy az egyre több cseh sört kedvelő fogyasztónak is kedvezzünk” – mondta Harsányi Zsófia, a Krušovice márkamenedzsere.

A Krušovice hordós, palackos és dobozos kiszerelésben érhető el a HEINEKEN Hungária kiskereskedelmi és vendéglátó partnereinél. Az aranyszínű Krušovice Světlé könnyen fogyasztható és üdítő sör minden alkalomra. A testes és lágyan komlós Krušovice Černé megfelelő választás mindazoknak, akik a különleges, jellegzetes ízű söröket kedvelik.

Krusovice

Sétavezető: Katona Csaba történész

2016. március 22.

1. állomás: Madách tér

Madách Imre: Az ember tragédiája című munkájának prágai színe úgy indul, hogy Johannes Kepler, a csillagász képében megjelenik Ádám, aki Rudolf császárral beszélget az alkímiai folyamatokról. Keplert II. Rudolf csalogatta Prágába, akárcsak a dán Tycho Brachét, kora másik neves csillagászát.

Tycho Brache a helyi legenda szerint úgy halt meg, hogy túl sok sört ivott a Hradzsinban rendezett lakomán, és nem mehetett mosdóba, mivel a király előtt nem illett felállni az asztaltól. Márpedig Rudolf híresen jó hólyaggal rendelkezett, Brache hólyagja viszont a várakozás alatt szétrepedt, mert nem mert elindulni a mellékhelység felé. A történet persze így nem igaz. De az tény, hogy Rudolf híresen nagy sörkedvelő volt, az ő nevéhez kapcsolódik a Krusovice sörfőzde felvirágoztatása is. 1583-ban ő vette meg a főzdealapító Jiri Birkától a Krušovicét, innen a név: Královský Pivovar (Királyi Sörfőzde). Csehországban egyébként dokumentáltan 997 óta főznek sört, eleinte az egyháziak főztek, majd idővel, a 13. század közepétől már városok kapták meg a főzés jogát a királytól. IV. Ince pápától I. Vencel király az „istenfélő és sörszerető” cseh alattvalók érdekében kérte a sörfőzés adományozásának jogát.

 A Krušovice pedig az első királyi sörfőzde lett. Amikor egy város megkapta a sörfőzés jogát, egy lovas meghatározott ideig a városból vágtatott és azt a távolságot, amit megtett, sörmérföldnek nevezték. A távolság minden város esetében más hosszt jelentett, attól függően, hogy a lovas mennyit ment. A sörmérfölddel mint sugárral húztak egy kört, azon belül csak a város főzhetett és mérhetett sört a törvény szerint. Ezért van, hogy a legtöbb főzde a város nevét viselte, mert ez szavatolta a sör törvényességét és minőségét.

2. állomás Kazinczy utca

Kazinczy Ferenc, a magyar nyelvújítás atyja 1795–1799 között Brünnben (Brno) volt bezárva a Spielbergbe, a Martinovics Ignác féle jakobinus összeesküvés után. Rajta kívül számos más magyar fogoly is volt itt bezárva akkor is, majd 1848–1849 után is. Vele együtt volt pl. fogoly Batsányi János vagy Verseghy Ferenc is. Utóbbi pap létére az egyik első magyar erotikus verset írta.

Ebben az időben, pontosabban kicsit később, a 19. század derekától kezdenek már a cseh főzdék átalakulni gyárakká: a sörmérföld már nem ad jogi védelmet, a nagyobb főzdék tömegtermelésre állnak át, benyomulnak a konkurencia területére, amelyek sikeresek, megizmosodnak. A sör még inkább része lesz a mindennapoknak Csehországban is, Magyarországon is. Kazinczy halála után kevéssel, 1864-ben 1026 sörfőzde működött Csehországban. A számuk ma folyamatosan gyarapszik: tavaly több mint 50-nel növekedett a sörfőzdék száma, így az meghaladja már a 300-at is. Kazinczy idején még nem volt szűrt sör, ezt az ő halála után találták fel szintén a 19. század derekán, gyorsan népszerű is lett, azt már üvegpoharakból és korsókból itták. Az Osztrák Magyar Monarchia  megszületése után a birodalmon belül számos területen megindul az „egységesítés”.  A számos egységesség jegyében 1871-től három deci a pohár és öt deci a korsó.

A Krušovice közben számos dolgot átvészelt:  például a harmincéves háború idején a szász zsoldosok előbb kiitták a sörgyár teljes készletét, majd feldúlták és kifosztották gyárat. A sörüzem utána még egyszer leégett, az újjáépítése egészen 1640-ig elhúzódott. A 17. század elején egyébként a sör minőségét úgy ellenőrizték, hogy a sörfőzőnek sörrel átitatott padra kellett ülnie addig, míg meg nem száradt. Amikor felkelt, és a pad a nadrágjához volt ragadva, akkor minden rendben volt a sörrel.  Közben Napóleon Balling, a prágai politechnikai intézet rektora bevezette a sacharométer (Balling-fokoló) műszert a sörgyártásba: sörlé erjesztés előtti szárazanyag tartalmának mértékét ma is Balling-fokban határozzák meg.

Az elit fogyasztási szokásai esetében említendő, hogy Magyarországon a sör inkább úri ital volt, kifejezetten előkelőnek számított, de itthon keveset ittak a csehekhez mérten: 1899-ben a Monarchia területén 21,3 millió hektoliter sört főztek — ennek mindössze 7%-át a magyar koronához tartozó területeken. A mai Ausztria, Csehország, Szlovénia és Lengyelország területén 20 millió hektoliter sört főztek — és ennek fele cseh sörgyárakban készült. Említendő Cifka József (Josef Cifka), aki Jesovicéből jött Budapestre: az 1890-ben induló céget, az egyéni cégek jegyzékébe, mint „üvegneműek” és „pinceszerelvények” ügynöki tevékenységét folytató vállalkozást jegyezték be.

Budapesten 1870-től kezdve palackozták a sört, amelyhez a butéliákat és más üvegből készült cikkeket döntően csehországi üveggyárakból szerezte be Cifka üzlete. A cége vezette be Magyarországon a koronazár monopóliumát.

De hogyan kerül a csizma az asztalra és a szólás mondás a magyar nyelvbe? Jellemző társasági játék volt az ún. üvegcsizma körbeadása: kerek talpú volt, soha nem lehetett letenni. Sorban ittak a társaság tagjai, és az fizetett, aki utolsó előttinek ivott. Tehát vagy annyit kellett innia az óvatos embernek, hogy az utána levő nem tudja lehúzni fenékig vagy meg kellett innia mindet.

PeterSramek1

3. állomás: Operaház

Az Operaház tetején zeneszerzők szobrait látjuk: ezek nem az eredetiek már, mert azok az 1930-as évekre elporladtak,1965-ben pótolták őket, de nem feltétlen azokkal, akik eredetileg voltak ábrázolva. Köztük van Bedřich Smetana szobra is,  Ispánki József műve. Smetana apja amúgy sörfőző (sladek) volt Csehországban, a zeneszerző Eladott menyasszony  című operájában fel is csendül a Sördal: ezt  a darabot 1893-ban nagy sikerrel játszották itt, de sikere volt Antonín Dvořák darabjainak is, aki itt ismerkedett meg Erkel Ferenccel. A prágai Nemzeti Színház tenorja, Otakar Mašák, aki Esztergomban született, szintén fellépett az Operában.

Különösen híres volt a cseh zenészek között Jan Kubelík hegedűs, aki Karinthy Frigyes anekdotája szerint a „nemzet cseh legénye” volt, míg Blaha Lujza a „nemzet csalogánya”. Blaha Lujza Reindl Ludovika néven született, a Blaha nevet férjétől vette, aki Csehországban született. Kubelík a regnáló magyar miniszterelnök Széll Kálmán unokahúgát vette el 1903-ban: nyolc gyerekük lett, ebből az öt lány hegedült, a három fiú közül pedig Rafael zeneszerző és karmester lett. Kubelík játszott az Operaházban is, illetve a pesti Vigadóban.

Pár gasztronómiai apróság: utopenec (vízbefultak) és hermelín (így, hosszú í-vel) fogyasztása közben a cseh ételekről lehet dumálni. Sörkorcsolyák szerepe, honnan a két étel neve, hogy alakultak ki, mennyiben illeszkednek a cseh konyha más hagyományaihoz. Itt említhetőek más spéci cseh fogások (knédli, Húsvét közeledvén a Júdás kalács, a zöld sör). A knédli kapcsán lehet emlegetni pl. V. Ferdinándot (akinek a kedvenc étele volt), aztán a Tenkes kapitányából hasonló okok miatt báró Eberstein Egbertet stb.

 

Ajánlott cikk

A tabella élére repült Martin Šonka Ausztriában

Negyvenezer néző gyűlt össze a Red Bull Air Race első bécsújhelyi futamán, közöttük jól hallható …

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk sütiket használunk honlapunkon. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

Bezárás